Btn mobile menu gray

Werking van de stoommachine

In het begin van de 19e eeuw begon in de Westerse wereld een ontwikkeling die de hele maatschappij tot op de dag van vandaag drastisch veranderd heeft: de Industriële Revolutie. Die revolutie werd ingeluid door de uitvinding van de stoommachine, en daarom is de stoommachine een interessant onderwerp om eens wat beter naar te kijken. In het artikel hier kun je lezen hoe zo’n machine eigenlijk werkt, en in dit artikel kun je lezen hoe de stoommachine tot ontwikkeling gekomen is.

Het principe waar alle modernere stoommachines op werken, is het feit dat verdampend water een enorme druk kan creëren. (In het begin van het stoomtijdperk waren er ook een paar ontwerpen die gebruik maakten van het omgekeerde effect: stoom die afkoelt gaat minder ruimte innemen. Maar dat bleek een stuk minder efficiënt.) Dat komt omdat alle stoffen, als ze overgaan van de vaste fase naar de gasfase, veel meer ruimte in gaan nemen. Een mooie beschrijving van hoe het daarmee zit kun je vinden in dit artikel over faseovergangen.
Als je water in een afgesloten ketel stopt, en je stookt daaronder vervolgens een vuur, dan verdampt het water en gaat dus een stuk meer ruimte innemen. Die waterdamp drukt dus hard tegen de wanden van die ketel aan, omdat de ruimte eigenlijk te klein is: er ontstaat een grote druk aan de binnenkant van de ketel.Nu kun je die stoom wel net zo lang tegen de binnenkant van de ketel aan laten drukken dat die ontploft, maar dat is vrij nutteloos. Zinvoller is het om de stoom ergens tegenaan te laten duwen waar ook echt iets bewogen moet worden. Dat is precies wat er in een stoommachine gebeurt.

De werking van de stoommachine