In dit proefje gaan we zelf een batterij maken.
Benodigdheden
- Keukenzout
- Elektriciteitsdraad
- Aluminiumfolie
- Keukenpapier
- Plakband
- Schoteltje
- Oordoppen van je I-pod
- Eventueel een multimeter
Uitvoering
1. Neem een glas warm water en voeg steeds een lepeltje zout toe, tot het zout niet meer oplost. Goed roeren!
2. Knip zes rondjes zo groot als de muntjes uit het aluminiumfolie en het keukenpapier.
3. Bevestig een gestripte draad met plakband aan een muntje, en de ander aan een rondje van aluminiumfolie (figuur 2a).
4. Dompel een rondje keukenpapier onder in het zoute water.
5. Leg de draad met aluminiumfolie op het schoteltje. Leg het papieren rondje op de folie en leg daar weer een muntstuk op (figuur 2b).
6. Stapel nu steeds achtereenvolgens aluminiumfolie, nat papier en munten op. De munt met de draad leg je helemaal bovenop (figuur 2c). De batterij is klaar!
7. Bevestig de draadjes aan de onder- en bovenkant van de stekker van de koptelefoon (figuur 2d). Je hoort een krakend geluid als je de draadjes heen en weer beweegt!
Als je een multimeter in huis hebt kun je deze ook op de batterij aansluiten. Zet de instelling op Volt (V) en je zal zien dat de batterij een spanning van één tot enkele volts opwekt. Horloges werken vaak op kleine batterijtjes van ongeveer 1 V. Je kan dus ook een horloge open maken, de batterij er uit halen en de draadjes van jouw batterij op de contactpunten.
Werking
Wanneer de twee polen van een batterij met iets verbonden worden gaat er een stroom lopen. Elektrische stroom bestaat uit geladen deeltjes die ‘elektronen’ worden genoemd. Een batterijcel bestaat uit drie delen: een metaal dat elektronen afstaat, een metaal dat elektronen opneemt en een ‘elektrolyt’-vloeistof hiertussen. Bij ons zijn koper en aluminium de twee metalen en is het zoute water het elektrolyt. Door meer rondjes op te stapelen krijgen we zes batterijcellen die samen een hogere spanning opwekken.
Veel vloeistoffen kunnen als elektrolyt dienen, zelfs vruchtensap. Door een koperen muntje en een spijker in een citroen te steken kun je ook een batterijcel maken!
Deze proef is afkomstig uit ‘101 Verrassende Proeven’, Neil Ardley.