Btn mobile menu gray

De Hovercraft

Bijna alle voertuigen die zich over land voortbewegen hebben te maken met twee soorten weerstand, die ervoor zorgt dat er veel energie nodig is om het voertuig vooruit te krijgen: luchtweerstand en rolweerstand met de grond. Een uitzondering hierop is de magneetzweeftrein die boven de baan zweeft en dus geen rolweerstand ondervindt. Een ander voertuig is de hovercraft, die op een zelf gecreëerd luchtkussen zweeft. In dit artikel vind je een uitleg hoe dit voertuig werkt en een handleiding waarmee je dit principe zelf kunt nabootsen.

Wat heb je nodig?

  • Een oude CD
  • Een ballon
  • Het afsluitbare dopje van een frisdrankfles
  • Plakband

De benodigdheden voor deze proef

Wat moet je doen

Plak de afsluitbare dop met het plakband boven het gat in de CD. Let op: het plakband moet helemaal om de dop heen zitten, zodat de verbinding luchtdicht is.

 

Blaas de ballon op, en trek de opening over de (dichte) dop heen.

 

Leg de CD met de ballon op een glad oppervlak (bijvoorbeeld een tafelblad). Trek de flessendop open en kijk wat er gebeurt!

Hovercraft

De lucht uit de ballon stroomt weg via het gat in de CD, en langs de onderkant van de CD. Daardoor zweeft de CD op een laagje lucht en heeft geen contact meer met de grond! Nu is er dus geen wrijving meer met de grond, waardoor je ‘hovercraft’ heel makkelijk alle kanten op beweegt.

De echte hovercraft werkt op hetzelfde principe (zie figuur 3). Vandaar dat men ook wel van een ‘luchtkussenvoertuig’ spreekt. Grote ventilatoren, of in het Engels ‘fans’, zuigen lucht aan van de bovenkant van het voertuig en blazen deze naar de onderkant weg. Aan de zijkant van de hovercraft hangt de zogenaamde ‘rok’, meestal gemaakt van rubber, die de lucht zo veel mogelijk vasthoudt, zodat het hele gevaarte op deze luchtlaag (het ‘luchtkussen’) zweeft. Grote propellers aan de bovenkant zorgen ervoor dat de hovercraft vooruit beweegt en kan sturen.

Figuur 4: Dwarsdoorsnede van een hovercraft (schematisch)

Hovercrafts kunnen niet alleen op land bewegen, maar ook boven water. Een voorbeeld daarvan zie je in figuur 5.

Figuur 5: Een hovercraft kan ook over water bewegen. Deze is voor passagiervervoer bedoeld, maar er zijn ook hovercrafts voor het vervoer van goederen.