Btn mobile menu gray

LCD TV

Steeds meer mensen kopen een groot plat televisiescherm. Full HD, HD ready, LCD of Plasma, 32 inch of 42 inch allemaal mogelijkheden. Behalve televisies zijn veel computerschermen, maar bijvoorbeeld ook het scherm van jouw rekenmachine een LCD scherm.

 

Zou je een LCD scherm van dichtbij of met een loep bekijken, dan zie je allemaal vierkantjes. Deze vierkantjes noemen we pixels.

Bron: http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:LCD_Pixels_Macro.jpg

Zelfs die kleine pixels bestaan weer uit drie subpixels. Drie waarvan één voor de kleur rood, één voor de kleur groen en de laatste voor de kleur blauw.

Pixels en subpixels

Doordat van elke subpixel ingesteld kan worden hoe fel het licht moet zijn dat die subpixel door moet geven kan per pixel tot wel 16,7 miljoen kleuren worden getoond. De verschillende kleuren worden gemaakt doordat van een afstandje onze ogen de kleuren gemengd waarnemen. Een heel vlak met pixels bij elkaar met verschillende kleur ziet er vanaf een afstandje uit als een plaatje of een foto.

16,7 miljoen kleuren: de drie subpixels kunnen elk 256 tinten aannemen van heel donker tot heel fel. 256 X 256 x256 = 16,7 miljoen mogelijkheden

Zelf mengen van kleuren

Hieronder kan je zelf kleuren mengen door de subpixels(rood, groen en blauw) in te stellen. Kan jij alle kleuren maken die je wilt?

 

Het scherm bestaat uit laagjes!

Het scherm is opgebouwd uit verschillende laagjes. Deze laagjes zorgen met elkaar ervoor dat wanneer dat nodig is licht en kleur wordt getoond. Hieronder zie je een afbeelding met de opbouw van een scherm. Dit plaatje laat een subpixel met de kleur rood zien. Links is de voorkant van het scherm, rechts is aan de achterkant van het scherm. Voor het kleurfilter zit nog wel een beschermlaag van kunststof of glas

Bron: Marvin Raaijmakers aangepast door Jan Gooitzen van Assen

Liquid Crystal Display oftewel LCD

LCD, de afkorting voor Liquid Crystal Display is vertaald vloeibaar kristal scherm. In bovenstaand figuur zit dat vloeibaar kristal tussen de glasplaatjes in het midden. Dit vloeibaar kristal wordt gebruikt in het scherm vanwege een bijzondere eigenschap. Het vloeibare kristal draait licht. Maar wanneer er een spanning op de subpixel wordt gezet draait het vloeibare kristal het licht niet meer. Het polarisatiefilter aan de achter kant zorgt ervoor dat licht in maar één richting door het vloeibare kristal gaat. Het polarisatiefilter aan de voorkant laat licht van maar één richting door.

Geen lichtWanneer de tv zwart moet laten zien staat er geen spanning op de subpixels. Het vloeibare kristal draait dan het licht. Dat licht komt dan in een andere richting bij het tweede polarisatiefilter dan wat dat filter door kan laten. Dit filter laat het licht dan niet door en zien wij dat als zwart.

Wel lichtAls er een spanning op de subpixels wordt gezet draait het vloeibare kristal het licht niet meer. Nu komt het licht in de juiste richting aan bij het voorste polarisatiefilter. Dit filter laat het licht nu door en dat kunnen wij dan zien.