Je loopt met je vrienden na schooltijd door de winkelstraat. Opeens zie je iets geweldigs in de etalage staan. Het is die prachtige smartphone hoes, die hoes die je altijd al wilde hebben. Maar dan zie je het prijskaartje en loop je maar weer gauw verder. Je vraagt je af hoe je toch aan zo'n vet coole hoes voor je mobiel kunt komen, zonder de hoofdprijs te hoeven betalen. Gelukkig hebben wetenschappers het antwoord, namelijk 3D-printen: het printen van de toekomst!
Wat is 3D-printen precies? Is het een printer waar je aan de achterkant papier instopt en aan de voorkant een 3D gevouwen vliegtuigje uit komt? Nee, zo simpel is het niet. Een 3D-printer bevat net als andere printers een soort van inktpatronen. Hier zit echter geen inkt in, maar bijvoorbeeld gipspoeder of plastic. De printer kan bijvoorbeeld een schaakstuk printen door middel van het gipspoeder laagje voor laagje op elkaar te plakken, maar het is niet zo eenvoudig als het klinkt.
Het felbegeerde hoesje uit dit artikel: kopen of printen?
Voordat een printer een 3D object kan printen, moet er natuurlijk wel een digitaal document bestaan. Net zoals dat je voor een werkstuk een document moet hebben getypt, moet er voor deze printer een 3D tekening getekend zijn, zodat de printer deze tekening in 3D na kan bouwen. Hier is veel software voor beschikbaar, maar dit is nog vele malen ingewikkelder dan in een word-document typen. En al krijg je de printer aan de praat met zo'n document, dan zal die printer voor een simpel schaakstuk alsnog een uur nodig hebben, voordat het schaakstuk klaar is.
Al sinds het jaar 2000 zijn wetenschappers al druk bezig om zo'n 3D-printer te ontwerpen. Van oorsprong komen ze uit een universiteit uit de Verenigde Staten. Zij begonnen met de ontwikkeling van printen met materialen zoals gips en plastics om zo prototypen (proefmodellen) te kunnen printen van ontworpen producten. Niet veel later verkochten zij het idee aan een aantal fabrieken die er mee verder gegaan zijn zoals men in het nieuws hoort. Zij printen bijvoorbeeld brillen die per persoon op maat gemaakt kunnen worden.
3D plastic printer
Voedsel printen
Zo lijken de mogelijkheden eindeloos. Alles wat in je opkomt, zou je kunnen printen. Zo zijn wetenschappers al in staat geweest om een bionisch oor (nagemaakt oor die echt werkt) te printen met echte dierlijke cellen. Dit lijkt de weg naar organen printen helemaal open te gooien. Zo is het ook al mogelijk om gips voor je gebroken arm op maat te printen. Maar ook batterijen en raketonderdelen zijn mooie voorbeelden waar wetenschappers al toe in staat zijn. Er wordt zelfs onderzoek gedaan naar het printen van voedsel. Men verwacht al over vijf jaar voedsel te kunnen printen dat iedereen gewoon op kan eten zonder het verschil te proeven tussen geprint en echt voedsel.
Gevaar
De 3D-printer kent echter niet alleen voordelen. Zo is vorig jaar door een Amerikaan een 3D tekening van een pistool op internet beland (zie foto). En aangezien er al mensen zijn die thuis over een 3D-printer beschikken, maakt dat de wereld niet bepaald veiliger. Zo zijn er hevige discussies in de politiek ontstaan over het toestaan van deze printers in de thuisomgeving. Tot dusver zijn daar nog geen duidelijke afspraken over gemaakt.
3D-geprinte wapens.
3D-printer kopen?
Ook al zijn er al 3D-printers op de markt. Ze zijn vaak nog niet van goede kwaliteit. Je kunt natuurlijk wel al het één en ander printen met zo'n printer maar een vereiste is nog steeds een 3D tekening die de instructies aan de printer geeft hoe het zijn object moet gaan printen. Dus als je heel toevallig dat mobiel hoesje weer tegenkomt, onthoud de naam van het hoesje en zoek op internet of je zo'n 3D tekening van dat hoesje kan vinden. Natuurlijk moet je dan ook over een 3D-printer beschikken, want zonder printer heb je aan die tekening ook niets. Maar tot die tijd is het wachten tot er goede 3D-printers in de winkel komen te liggen. En dan is het nog maar de vraag of die dingen al betaalbaar zijn. Want anders kun je beter dat ene hoesje toch maar gewoon in de winkel kopen.