Btn mobile menu gray

Egg challenge 2.0

Op veel scholen is het een bekende opdracht: bouw iets waardoor je een ei vanaf grote hoogte kunt laten vallen. Met behulp van verschillende stoffen waar het ei door geremd kan worden, wordt de hoogte steeds groter. Daarnaast levert het door de hogesnelheidscamera mooie beelden op.

De kunst is om ervoor te zorgen dat bij het landen de druk op het ei zo klein mogelijk is. Dat kan door de kracht over een groot oppervlakte van het ei te verdelen én door de kracht zo klein mogelijk te maken. De kracht kleiner maken doe je door een kreukelzone in te bouwen. Bijvoorbeeld met watten, gevouwen papier, water of iets anders. Zie voor voorbeelden het bovenstaande filmpje.

Maizena

Een oplossing die door promovendus Nick Laan van de Universiteit van Amsterdam onderzocht is, is het gebruik van maizena. Een papje dat zich helemaal om het ei vormt en het ei daardoor remt in de val. Juist doordat de kracht van dit papje op elk stuk van het ei werkt, wordt het ei zeer sterk geremd zonder dat het op één bepaalde plek heel veel druk krijgt. Van dit onderzoek is onderstaande mini-documentaire gemaakt. Hierbij zijn ook filmbeelden van de hogesnelheidscamera gebruikt, voor super slomoplaatjes.  

Zie hier de documentaire van Sisja Kamphuis, lees het artikel over het maken van deze film hier.

Borax

Een nog beter effect dan maizena heeft de stof borax. Een stof samengesteld uit natriumtetraboraat een natriumboraat. Ook in bovenstaande documentaire is dat goed te zien. Zou jij wellicht een stofje kunnen maken dat een ei nog beter remt? Of kies je er toch voor om het ei zo goed mogelijk in te pakken?