Btn mobile menu gray

Elektriciteit - Wanneer en hoe ontdekt?

Elektrische verschijnselen werden al door de oude Egyptenaren rond 3000 voor Christus beschreven, zoals onweer en schokken bij elektrische vissen. De verschijnselen werden nog niet verklaard. Ze wekten vooral angsten op bij de mens.

Belangrijk in de geschiedenis van de elektriciteit is de Griekse filosoof Thales van Milete. Hij beschreef rond 600 v.Chr dat als hij over een voorwerp van barnsteen (versteend hars van bomen) wreef, dit lichte voorwerpen zoals haar aantrok. En als hij maar lang genoeg wreef er zelfs een vonk oversprong. Het duurde tot de 17e eeuw voordat men echt op zoek ging naar de oorzaak van dit soort verschijnselen. Vele experimenten volgden en via een lange weg, vaak met vallen en opstaan, is men steeds meer te weten gekomen over wat elektriciteit is.

 

Bron: www.dreamstime.com 


In het artikel Elektriciteit-Een zoektocht naar eigenschappen wordt een van die wegen beschreven. Je zou deze weg kunnen gebruiken voor een presentatie over elektriciteit. De beschrijving bestaat uit een reeks experimenten die mensen in de loop van de 17e en 18e eeuw werkelijk hebben uitgevoerd. Na elk experiment begreep men weer iets meer van elektriciteit. Uiteindelijk leidt deze weg tot de ontwikkeling van de eerste elektrische generator.


Die eerste elektrische generator kun je nabouwen. Hoe je dat doet, staat beschreven in het artikel Elektriciteit - De eerste elektrische generator. Hierin wordt beschreven hoe je met simpele middelen de generator kunt nabouwen. Vervolgens staan in dit artikel een reeks proeven waarin de generator wordt uitgebouwd tot een apparaat waarmee je uiteindelijk een TL-lamp kunt laten oplichten. Na elke proef weet je iets meer over elektriciteit. Ook deze proeven zou je in een presentatie kunnen verwerken om je verworven kennis op het publiek over te brengen.