Btn mobile menu gray

Maak je eigen hologram-projector!

Een paar grappige Minions, een haai die gevaarlijk op je afkomt of een kwal die lekker door het water beweegt. Je komt het allemaal tegen in de verschillende hologram-filmpjes die je op bijvoorbeeld YouTube kunt vinden. Met een half uurtje knutselen met een cd-hoesje en een stanleymes kun je deze filmpjes tot leven brengen. Je maakt zo je eigen cd-hologram. Maar is dit wel een echt hologram?

 

Instructie

Je vindt op internet verschillende uitgebreide instructies voor het bouwen van deze hologram-projector. In dit artikel volstaan we met een beknopte instructie. Kijk voor meer uitleg op een van de hier aangeboden bronnen. 

Begin met het printen van de bovenstaande bouwtekening (of download een bouwtekening van de hieronder weergegeven externe bronnen) en teken de figuren op een cd-hoesje.

Snijd hieruit vier identieke driehoeken: aan de ene kant 6 cm breed, aan de andere kant 1 cm breed, hoogte van 3,5 cm. Doe dit voorzichtig, denk om je vingers!

Plak de driehoeken aan elkaar, tot een half openstaand bakje (zie voorbeeldafbeelding).

Plaats je bakje in het midden van een filmpje zoals je die bijvoorbeeld op YouTube kunt vinden. 

Een andere vorm van instructie vind je bijvoorbeeld in dit YouTube-filmpje of op de website van de Belgische radio 2.

 

Met dank aan Peter Hulsenboom van de Hogeschool Utrecht voor het bouwen van de projector.

Voorbeeld

Hieronder zie je een foto hoe dit er vanaf de zijkant uitziet, bij een afbeelding van een vogel. Daaronder zie je een foto waarin duidelijk is te zien hoe deze afbeelding geconstrueerd kan worden. Je ziet een laptop (die op z'n kant ligt) waar in het midden de projector geplaatst is.

 

 

 

De filmpjes

Als je eenmaal zelf een projector gemaakt hebt, kun je de filmpjes op YouTube opzoeken. Neem bijvoorbeeld een van de twee die je hieronder kunt openen door ze aan te klikken. 

 

Om over na te denken...

Iedereen die dit zelf ziet, zal ervan overtuigd zijn dat dit een fascinerend verschijnsel is. Je kunt je daarbij wel een aantal vragen stellen. Denk maar eens goed na over enkele vragen uit het lijstje hieronder. Als je zelf een hologram-projector hebt gebouwd, kun je al een aantal vragen beantwoorden.

  • Is de naam hologram voor deze afbeelding wel terecht?
  • Je ziet bij de filmpjes vier dezelfde beelden in de vier hoeken van het filmpje. Zijn alle vier deze fimbeelden nodig voor het maken van de afbeelding?
  • Onder welke omstandigheden zie je de afbeelding het duidelijkst?