Btn mobile menu gray

Drupkraan

Drupkraan 3

Niet elke kraan drupt op deze manier. Het gebeurt alleen bij kranen die vanbinnen een rubberen afdichting hebben. Als je zo'n kraan dichtdraait, wordt de rubberen afdichting iets ingedrukt. Bij het openen van de kraan deukt het rubber weer langzaam uit en komt het na enige tijd weer terug in de oude vorm. Door dit terugveren wordt de opening steeds kleiner en de waterstraal dunner. Bij de warmwaterkraan is de verandering nog groter, doordat het rubber niet alleen terugveert, maar ook nog uitzet door de warmte.

Drupkraan

Dat merk je vooral als je de kraan een klein beetje open hebt gedraaid. Bij een grote straal, als je de kraan helemaal openzet, zie je zo'n kleine verandering niet. Veel moderne kranen hebben een afdichting met keramische schijven. Die hebben hier geen last van.

Tip: Dit artikel komt uit het boek 'Het geheim van de frisbee, 159 vragen over intrigerende plekken, eigenaardige gewoonten en technische toevalligheden', geschreven door Bram Vermeer en Gerald Maurice. Uitgeverij Oostenwind, 2019.