Btn mobile menu gray

Toren bouwen van kranten

De Eiffeltoren is gebouwd van staal. Staal is sterk maar de toren moet wel blijven staan. Vooral bij harde wind. Bij het ontwerpen van de Eiffeltoren is daarom goed nagedacht over de constructie. Met dit proefje ga je zelf een toren bouwen van krantpapier. Daarbij moet je zelf ook nadenken over de constructie. Hoe hoog wordt jou toren?

Benodigdheden

  • Oude kranten
  • Schilderstape
  • Schetspapier
  • Potlood
  • Schaar

Voorbereiding

Voor je kan beginnen met bouwen is het belangrijk een ontwerp te maken. Zoek daarvoor eerst een aantal voorbeelden. Bijvoorbeeld een afbeelding van de Eiffeltoren.

De Eiffeltoren in Parijs, bron: wikipedia

Wat valt jou op aan de constructies? Als je goed kijkt zie je overal driehoeken. Driehoeken maken een toren of brug sterk. Teken op het schetspapier in het klein hoe je jouw toren gaat maken. Begin niet te moeilijk. Hieronder een voorbeeld:

Voorbeeld van een kubus waarin driehoeken verwerkt zijn, bron: Jan Gooitzen van Assen

Bouwen

Voor het bouwen van de toren haal je eerst oude kranten uit elkaar. Je hebt dan allemaal losse vellen krantpapier. Deze vellen krantpapier zijn zo te slap om een toren van te bouwen. Daarom gaan we de vellen oprollen.

Door de vellen krantpapier op te rollen vanaf de zijkant krijg je korte maar stevige rollen. Rol strak op voor meer stevigheid.

Als je een rol hebt kan je deze vast zetten door een stukje schilderstape om de rol te wikkelen.Zo maak je een stapeltje rollen.De rollen kan je nu aan elkaar vast maken door de uiteinden met tape vast te zetten. Gebruik genoeg tape anders stort je toren zo in. Begin met de basis onderaan de toren en bouw daar dan boven op verder richting het plafond.

Je kan de lengte van de rollen eenvoudig aanpassen. Knip een rol op lengte, maar vergeet niet opnieuw het uiteinde met tape vast te zetten.

Een stukje van de krantentoren