Btn mobile menu gray

elektriciteitscentrales

Anneleen, stelde deze vraag op 08 september 2009 om 15:07.

Quote

Wij moeten een werk voor technologie maken.

En wij hadden graag een antwoord op deze vraag:wat zijn de voor en nadelen van elektriciteitscentrales? en wat zijn de gevolgen voor het milieu?

 

Reacties:

Jaap
20 mei 2009 om 12:15
Quote

Dag Anneleen, Ilse, Ado en Laura,
Een paar voordelen:
je hebt genoeg aan één centrale voor honderdduizenden huishoudens, in plaats van een apparaat dat elektriciteit opwekt in elk huishouden;
elektriciteitscentrales zijn erg betrouwbaar, er zijn weinig storingen;
als één centrale toch een storing heeft, blijft een andere centrale stroom leveren en zit je niet meteen in het donker;
het is gemakkelijker om één zuiveringsinstallatie op de schoorsteen van een grote centrale te zetten dan allemaal kleine zuiveringsinstallaties bij elke woning.

Een nadeel: vanwege de hoge bouwkosten moet een centrale tientallen jaren meegaan; je kunt dus niet snel overstappen op een nieuw systeem om elektriciteit op te wekken.Gevolgen voor het milieu
In Nederland wordt de meeste elektriciteit opgewekt met aardgas, steenkool en uranium. Die energiebronnen kunnen ooit opraken. En bij de winning van steenkool en uranium wordt het landschap aangetast (mijnbouw).
De verbranding van aardgas en steenkool geeft luchtvervuiling. Met filters wordt dat tegenwoordig vrij goed bestreden. Maar het koolstofdioxide (CO2) dat ontstaat, gaat de lucht in. Het gevaar bestaat dat hierdoor het broeikaseffect wordt versterkt.
Bij onze kerncentrale (Borssele) komt nauwelijks radioactiviteit in het milieu. Maar zo'n centrale geeft radioactief afval en daarvoor bestaat nergens ter wereld een definitieve opslagplaats. Ook komt er radioactief afval in de zee. Niet in vaten, maar beetje bij beetje uit fabrieken die het afval verwerken.Trouwens: niet alleen centrales hebben gevolgen voor het milieu. Ook een windmolen in je tuin of een zonnepaneel op het dak heeft gevolgen voor het milieu.
Succes met jullie werkstuk,
Jaap Koole

 

Daniel
10 september 2009 om 19:13
Quote

Om wat voor centrale gaat het hier? Om een kerncentrale, of een kolencentrale enz..?

Jan
10 september 2009 om 19:24
Quote

Dag Daniël,

Als je goed leest zie je dat Jaap voordelen en nadelen van kolencentrales én van kerncentrales kort bespreekt. Of anders, wat bedoel je?

Groet, Jan

Daniel
11 september 2009 om 09:53
Quote

Ik heb het inderdaad gezien (iets te laat dus), sorry voor de onnodige vraag, maar toch bedankt voor het antwoord.

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: