Btn mobile menu gray

wat is ijken?

laurie stelde deze vraag op 12 februari 2010 om 15:55.

Quote

wat is eigenlijk ijken? ik moet dit weten voor school maar ons juffie legt het voor mijn gevoel niet duidelijk uit dus wil ik graag weten wat ijken is.

en op wat voor meetinstrumenten moet je ijken.

groetjes laurie

Reacties:

Jan
12 februari 2010 om 19:08
Quote

Dag Laurie,

IJken betekent dat je je meetapparatuur zo nauwkeurig mogelijk gaat maken door het te vergelijken met iets dat héél precies is.

Een weegschaal bijvoorbeeld zou je kunnen ijken door in Parijs om de standaard-kilogram te gaan en die op je weegschaal te zetten.
Die moet dan precies 1 000,000 000 gram aangeven, en bij twee van die standaard-kilogrammen precies 2 000,000 000 g. Door wat stelschroefjes aan je weegschaal te verstellen krijg je dat (hopelijk) wel voor elkaar, dan geeft je weegschaal dus precies aan wat hij aan móet geven, en dan noem je hem "geijkt".

Voor alle meetapparatuur valt er zo wel iets te verzinnen om het zo nauwkeurig te maken als nodig is voor wat je ermee wil doen. Een weegschaal voor aardappelen hoeft niet zo precies te zijn als een weegschaal voor medicijnen bijvoorbeeld, maar een duimstok om een lap behang af te meten hoeft ook niet zo precies te zijn als een schuifmaat die je gebruikt om de diameter van de krukas van een motor te checken.

Beetje duidelijk zo?

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: