Btn mobile menu gray

voorzorgen bij PET-scan

Plet stelde deze vraag op 18 februari 2010 om 22:48.

Quote

Er wordt bij de behandeling met een Pet-scan Radioactieve materiaal in gespoten bij de patient.Hoe is het met het personeel die de scann maakt ,zijn ze in een speciaal pak of is het ook een ruimte net de MRI? Als ik het goed heb,heb je contact met de patient ?Ik weet wel dat gamma straling van buiten af door een vel papier tegen gehouden kan worden,maar wat kunnen de gevolgen zijn voor het hebben van deze gamma stralen in je lijf.Ik geloof dat gamma straling toch kwaad kan verrichten inwending.

Ook zou ik graag willen weten wat voor nazorg de patient krijgt na het inspuiten van het radioactief materiaal?Wordt hij weer opgeroepen na een tijd om te controleren of alle radioactieve delen uit het lijf zijn?Is er een bepaald protocol wat de patient thuis moet volgen voor wat betref de voeding en omgaan met anderen?

Reacties:

Jan
18 februari 2010 om 23:46
Quote

Dag Piet,

Het is niet zo dat je gammastraling met een papiertje tegenhoudt, je bent in de war met alfastraling denk ik.

Er is geen latere check nodig om te zien of er geen radioctieve stof meer over is: de gebruikte isotopen hebben een heel korte halfwaardetijd, zodat we er zeker van kunnen zijn dat er na een dag nog nauwelijks straling te bespeuren zal zijn.

Natuurlijk is gammastraling niet gezond voor je. Maar dat zijn aspirientjes ook niet. Medicijnen en ook dit soort onderzoeken zijn altijd een afweging van wat het minst ongezond voor je is. Als er serieuze aanwijzingen zijn dat er iets mis is met je dat met zo'n scan aangetoond kan worden, dan kan je dat veel meer ellende besparen dan zo'n scan je zou kunnen opleveren. Je krijgt dit soort onderzoeken dan ook niet voor de lol.

Alleen gammastralers zijn hiervoor geschikt: we moeten aan de buitenkant van het lichaam die straling kunnen opvangen om te zien waar de vloeistof wél en niet is doorgedrongen. Alfastraling zou helemaal niet naar buiten komen, betastraling nauwelijks, terwijl een groot deel van de gammastralen je lichaam verlaten zonder iets geraakt te hebben. 

Ik weet niet welke veiligheidsmaatregelen getroffen worden voor het personeel dat de vloeistof moet toedienen en dat zich regelmatig in de buurt van radio-actieve patiënten bevindt. Arboregels daarvoor kan ik op internet ook zo gauw niet vinden. Ik vond wel een aanbeveling voor patiënten om de 24 uur ná de scan niet te dicht bij kleine kinderen en zwangere vrouwen te komen. Maar dat kan alleen maar zijn om álle risico uit te sluiten, want de stralingsdoses worden op korte tijd al snel verwaarloosbaar.

Duidelijk zo?

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: