plaats-snelheidsgrafiek
Irem stelde deze vraag op 30 maart 2010 om 20:19.
Hallo,
Hoe maak je m.b.v een plaatsgrafiek een snelheidgrafiek. Mijn leraar zei iets met '' gemiddelde ''.
alvast bedankt,
Irem
Reacties:
Hallo,
Ik heb nog een vraag: Hoe bepaal je m.b.v deze grafieken de snelheid en versnelling?
Irem
Dag Irem,
Ik denk dat je met plaatsgrafiek een plaats/tijdgrafiek (x/t) bedoelt, en met snelheidsgrafiek een snelheids-tijdgrafiek (v/t) ?
Is je x/t grafiek een rechte of een kromme?
Groet, Jan
Dag,
Het gaat om een rechte en een kromme. Ik begrijp niet hoe je het bij beide zou moeten doen.
Irem
Dag irem
het x/t diagram heeft een t op de x-as staan, het v/t diagram ook. Daar gaan we gebruik van maken.
om te beginnen ga je op elk tijdstip (of op een reeks goedgekozen tijdstippen) steeds de snelheid bepalen. Perfect lukt dat niet, maar je kunt wel een goede benadering krijgen.
Bekijk het diagram in de bijlage.
Stel, je wil de snelheid op tijdstip 4 bepalen.
- op t= 3 is x = 6,5 m
- op t= 5 is x = 13,5 m
- Δx = s = 13,5 - 6,5 = 7 m
- Het duurde t= 5-3 = 2 s om 7 m verder te raken
- de snelheid op tijdstip 4 was dan ongeveer gelijk aan de gemiddeld snelheid over dat trajectje:
- vgem4 ≈ s/t = 7/2 = 3,5 m/s
bepaal zo een serie snelheden op verschillende tijdstippen, en zet die in je v/t grafiek.
Om dan op een zeker tijdstip de versnelling te bepalen kun je eigenlijk dezelfde truuk uithalen, maar nu op basis van je v/t grafiek. Versnelling op tijdstip 4 is de snelheid op tijdstip 5 min snelheid op tijdstip 3, dat gedeeld door de tijd dat dat duurde, a=Δv/t
lukt het?
Groet, Jan
Hallo,
Dat begrijp ik nu. Ik heb alleen nog een vraag. Bij een gemiddelde snelheid van 15 m/s krijg ik dit op een plaatsgrafiek: t=1 x=5, t=2 x=20 en t=3 x= 45.
Ik begrijp niet hoe je hieraan komt. Is het niet zo dat bij elke seconde de afstand 15 is? Waarom wijkt het bij t=1 en t=2 dan af?
alvast bedankt,
Irem
Als ik zo je x/t gegevens lees neemt je snelheid behoorlijk toe (een behoorlijke versnelling). Je mag hier dan eigenlijk ook niet spreken van een gemiddelde snelheid, en dit is zeker geen x/t grafiek die hoort bij een snelheid van 15 m/s, want dan zou het een rechte door de oorsprong zijn.
Het zal er wel om gaan dat je, zoal ik in mijn vorige post zei, deze x/t grafiek gebruikt om van diezelfde beweging een v/t grfiek te maken. Als je grafiek het toelaat zou ik dan wel mijn systeem gebruiken, maar kleiner tijdsverschillen pakken, bijvoorbeeld van een halve seconde voor tot een halve seconde ná het tijdstip waarop je de snelheid probeert te schatten. De gemiddelde snelheid over zo'n kort trajectje komt meestal redelijk overeen met de snelheid op dat tijdstip middenin dat trajectje. (hoe korter je trajectje, hoe beter de overeenkomst)
Verder moeten we voor één ding oppassen; het lijkt net of je denkt dat ik over je schouder zit mee te kijken op je papieren. Dat is niet zo. Nu al ben ik niet helemaal zeker of ik 100% begrijp wat je bedoelt, bovenstaand antwoord is al een beetje \"op't gevoel\" en als je nog verdere vragen hebt dreigen we langs elkaar heen te gaan praten.
Stel je vragen dan ook liefst zo volledig mogelijk, met gegevens, een plaatje, of wat ook maar zou kunnen helpen om er zeker van te zijn dat we steeds over hetzelfde praten.
Groet, Jan