Btn mobile menu gray

sterren en planeten

margot stelde deze vraag op 17 juni 2010 om 00:53.

Quote

Hallo,

Zou u kunnen uitleggen hoe het komt dat er een tijdverschil zit tussen twee volle manen en de omloopstijd van de maan om de aarde? De maan draait namelijk in ongeveer 27,3 dagen om de aarde en de tijd tussen twee volle manen is 29,5 dagen. Hoe komt dit?

Bedankt,

Margot

Reacties:

Jan
17 juni 2010 om 00:53
Quote

Dag Margot,

Er is hier op het eerste gezicht iets geks aan de hand. Maar ja, in de tijd dat de maan om de aarde draait, draaien maan en aarde samen een eindje verder om de zon. En daar zit \"het geheim\".

Kijk even in het plaatje in de bijlage....

Daar heb ik even de omlopen van aarde en maan rond de zon getekend (jammer dat het geen filmpje is, maar vooruit, en het is natuurlijk ook niet op schaal) Onderin zie je een toestand die ik even \"nu\" noem, met volle maan (de maan staat, t.o.v. de zon, achter de aarde, we zien dus héél het maanoppervlak beschenen door de zon).

Dit allemaal héél precies uitrekenen en uittekenen is een heidens karwei. Voor het gemak rond ik alles even af, de aarde draait hier in 12 maanden rond de zon, en de maan draait hier in een maand rond de aarde

Weer voor het tekengemak (anders loopt alles zo door elkaar) ga ik even 3 maanden verder kijken. Aarde en maan zijn dan een kwartcirkel verder gedraaid rond de zon. In die drie maanden heeft de maan ook bijna precies 3 hele rondjes gedraaid rond de aarde. MAAR DAARMEE STAAT DE MAAN NOG NIET ÁCHTER DE AARDE, en is eht dus nog geen volle maan, maar pas halve maan.

Voordat het wéér volle maan kan zijn moet de maan nu dus nog 1/4 cirkeltje verder, we moeten nog ongeveer 7 dagen éxtra wachten. In de getekende drie maanden tijd heeft de maan dus ongeveer 7 dagen \"achterstand\" opgelopen, dat is iets meer dan 2 dagen per maand.

Nog een leuk weetje dat op hetzelfde effect berust: met de draaiing van de aarde is iets dergeijks aan de hand. Veel mensen zeggen zonder nadenken: \"de aarde draait in 24:00 uur rond haar as. Nee dus. In 24 uur staat hetzelfde punt op aarde weer naar de zon gericht. Maar intussen is de aarde weer een klein eindje rond de zon verder gedraaid. De aarde draait in ongeveer 23 uur en 56 minuten rond haar as, en doet er daarna nog 4 minuten over om dezelfde plaats als gisteren weer op de zon gericht te krijgen.

Is het je nu een beetje duidelijk?

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: