Btn mobile menu gray

verschil warmte en temperatuur

Bertine stelde deze vraag op 18 juni 2011 om 18:34.

Quote

Wat is nou eigenlijk eenvoudig uitgelegd het verschil tussen warmte en temperatuur?

 

Reacties:

Jan
18 juni 2011 om 17:56
Quote

Dag Bertine,

Om te beginnen moet je het woord \"warm\" en \"warmte\" uit het dagelijks spraakgebruik even vergeten. Jammer genoeg kent natuurkunde een aantal woorden (bijvoorbeeld ook gewicht, moment, impuls, ) die bij natuurkunde nét iets anders (of iets hélemaal anders) betekenen dan in het \"gewone leven\". Vaak denk ik dat het beter zou zijn als ze daar ooit gewoon een paar onbestaande woorden voor verzonnen hadden, dus bijvoorbeeld niet warmte maar \"Querst\" of zo.

we spreken dan af dat \"Querst\" aangeeft hoeveel energie er door de moleculen van bijvoorbeeld een glaasje water wordt opgenomen of afgestaan. \"Querst\" is dus een vorm van energie.

Stop ik nou honderd eenheden van \"Querst\" in een klein glaasje water, maar ook evenveel \"Querst\" in een grote pan met water. De watermoleculen in het glaasje zullen er dan per stuk véél meer energie bijkrijgen dan de watermoleculen in de pan, simpelweg omdat ze de \"Querst\" met veel minder andere moleculen hoeven te verdelen. De moleculen in het glaasje gaan veel heftiger bewegen daardoor. En dát kan ik dan weer zien aan de thermometer: de temperatuur van het water in het glaasje wordt veel hoger, hoewel ik er maar evenveel \"Querst\" in stopte.

Temperatuur is dus een maat voor de gemiddelde (bewegings) energie per molecuul in een stof.

Warmte (\"Querst\") is de hoeveelheid energie die bijvoorbeeld van de ene stof naar de andere stroomt doordat er zo'n verschil is tussen de gemiddelde bewegingsenergie van de moleculen in die twee stoffen.

Kijk ook eens hier:

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=121459

Vooral de hoofdstukjes 3, 4 en 5. Ik hoop dat het nu een beetje duidelijker wordt?

Groet, Jan

anoniem
18 december 2014 om 19:48
Quote

heeel erg bedankt! ik heb morgen een science pw en ik kon het nergens vinden, tot hier :) 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: