Btn mobile menu gray

tijdreizen

Meryam stelde deze vraag op 06 oktober 2011 om 01:19.

Quote

is het mogelijk om door de tijd te reizen

Reacties:

Jan
06 oktober 2011 om 01:20
Quote

Dag Meryam,

Als je bedoelt lijfelijk door de tijd reizen, nee. We kunnen meereizen, en dat doen we ook, zonder dat per se te willen, we kunnen niet anders.

Je kunt wél beelden uit het verleden bekijken. Dat doen we eigenlijk ook zonder het te beseffen. Bijvoorbeeld, zonlicht doet er ongeveer 8 minuten en 20 s over om de Aarde te bereiken. Als je nu naar de zon kijkt (niet doen zonder speciale bril!!!) dan zie je dus de zon zoals die er meer dan 8 minuten geleden uitzag. Gek hè, stel er doet iemand op de zon het licht uit, dan wordt het pas acht minuten later ineens donker op Aarde. En als je heel ver het heelal in kijkt dan zie je licht dat al miljarden jaren naar ons onderwegje is. Zo zien we dus zelfs sterren die er intussen waarschijnlijk helemaal niet meer zijn.  wauw.....

Groet, Jan

Dirk
24 oktober 2011 om 21:45
Quote

Dag Meryam,

Einstein heeft in het jaar 1915 een theorie opgesteld, en die heette de Algemene Relativiteits Theorie. Die theorie is eigenlijk 1 grote vergelijking, die je kan oplossen.
Een vergelijking is bijvoorbeeld als je zegt:

x=y

Dat heeft een heleboel oplossingen. Eentje daarvan is bijvoorbeeld x=1 en y=1. Maar een andere oplossing is x=5 en y=5, en ga zo maar door.

Alleen die ene grote vergelijking van Einstein is veeel ingewikkelder. Maar ze heeft ook meerdere oplossingen.
Eén van die oplossingen liet aan Einstein zien dat het heelal steeds groter en groter wordt. En ongeveer 50 jaar later was er een man, en die heette Hubble, en die keek naar het heelal met zijn telescoop, en zag dat het heelal steeds groter en groter werd. Precies dus wat die oplossing van Einstein al voorspelde.
Dit betekent dus dat we die oplossingen in ieder geval serieus moeten nemen, en niet zomaar kunnen afdoen als onzin.
Nu zei ik al dat er meerdere oplossingen zijn voor die vergelijkingen, en een andere is dat het inderdaad mogelijk is om terug in de tijd te reizen. Alleen is dat nog nooit door iemand gezien.

Dus je kan niet zeggen dat het onmogelijk is. Volgens Einstein kan het misschien wel.


groeten dirk...

Gerben
20 november 2011 om 23:36
Quote

Als je snachts omhoog kijkt, maak je een soort van tijdreis. Het licht van sommige sterren is al jaren onderweg naar jou (/aarde) toe en komt nu pas aan. Je ziet dus niet hoe de sterren er nu uitzien maar hoe ze er soms wel miljarden jaren geleden uit zagen. Dit zou je als een vorm van tijdreizen kunnen zien. 

 

~

gerben

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: