Btn mobile menu gray

Stealth technologie

Cindy stelde deze vraag op 19 november 2011 om 10:28.

Quote

Beste wetenschappers,

Ik ben kunstenares en wil een Stealth beeld maken. Een beeld dat onzichtbaar is op de radar. Ik ben op zoek naar een deskundige die mij iets meer kan vertellen over de werking van Stealth technologie en radar technologie. Hoe bereken je bijvoorbeeld de hoeken voor de stealth werking?


Met vriendelijke groet,

Cindy Schriekenberg

http://cindyschriekenberg.fresh.li/

Reacties:

Jan
19 november 2011 om 10:28
Quote

Dag Cindy,

Ik ben bang dat je ons hiermee een beetje overvraagt: dit is helaas niet zo simpel als \"hoe bereken ik een hoek die ......\". Bovendien, Stealth is nooit 100% onzichtbaar, de kunst is om zo min mogelijk radarsignaal terug te laten kaatsen naar de richting waar het vandaan kwam.

Andersom is het eenvoudig: twee oppervlakken onder een hoek van 90° zullen samen een signaal uit om het even welke richting reflecteren naar de bron. Dit is het principe van de reflectortjes in de bermpaaltjes langs de weg en rond de fietsachterlichten en zo. De spiegelwet zegt dat hoek van inval en hoek van terugkaatsing gelijk zullen zijn: als je dan twee spiegels opstelt in een hoek van 90° gaat de lichtstraal uiteindelijk precies terug in de richting waar 'ie vandaan kwam. Zie de tekening in de bijlage.

Dat kun je benutten voor dingen die juist wél door radar moeten worden gezien, want radarstralen zijn net als licht elektromagnetische straling.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Radarreflector

Alle andere hoeken sturen straling dan juist alle andere kanten op, maar een enkel oppervlak dat onder een hoek van 0° geraakt wordt stuurt het terug naar de bron net zoals een gewone spiegel. Zo'n Stealth object wordt dus zó gebouwd dat er steeds zo min mogelijk oppervlak dezelfde richting heeft, vanaf welek kant je het ook bekijkt. Tóch komt een stealth-vliegtuig onderweg tijdens zijn vlucht onvermijdelijk in posities waar een deel van zijn oppervlak loodrecht op de richting naar een of andere radarpositie komt te staan.

Bij een gebogen oppervlak is er ook altijd een deel van het signaal dat terug naar de bron gaat, zie tweede bijlage. Bolle objecten zijn dus continu zichtbaar voor een radar: Het zal een zwak signaal  zijn, maar door de continuïteit valt het op en is een vliegtuig met ronde vormen redelijk goed te volgen.  

De volgende stap is dan ook om materialen te gebruiken die radarstraling zo goed mogelijk absorberen. Ook hier weer een vergelijking met het zichtbare licht: denk aan iemand die in een lange zwarte duffeljas door een donkere polder wandelt, die zie je ook pas op het allerlaatste moment in je koplampen opdoemen.

Kortom: onder alle omstandigheden onzichtbaar op radar: onmogelijk. Wat je er als kunstenares niet van weerhoudt om de ronde vormen van bijvoorbeeld een mensenlichaam te \"verbouwen\" tot een combinatie van vormen met een kleinere radarsignatuur, zoals ook de ronde vliegtuigen verbouwd zijn tot vlakkiger vormen.

Maar verder kan ik je helaas niet helpen. Nou ben ik natuurlijk ook verre van alwetend, dus misschien kun je nog wat verdere ideeën opdoen door bijvoorbeeld hier een discussie te starten:

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showforum=64

Groet, Jan

Cindy
28 november 2011 om 17:40
Quote

Hoi Jan,

Hartstikke bedankt voor je antwoord. Ik begrijp het alweer een stukje beter. Dus stel dat ik in een ruimte een beeld neerzet die geen rechte hoeken heeft en een radar, dan ben ik er al toch? Of is dat te simpel bedacht?

Groetjes Cindy

Jan
28 november 2011 om 20:40
Quote

nogal wat te simpel. Ook al zou je het voor elkaar krijgen om totaal geen reflectie te krijgen (en dat is te doen met radar en beeld op vaste posities) dan krijg je het volgende probleem: de omgeving zal namelijk wél de radarstraling reflecteren, en op je radarbeeld zit er dan een \"gat\" waar je beeld staat, oftewel, je beeld staat dan als schaduw op je radarscherm zodat je het alsnog ziet.

Zoiets als iemand die met een pikzwart pak aan in een witte kamer gaat staan.

Cindy
01 december 2011 om 14:41
Quote

Ah, dat maakt het al wat duidelijker. Met welk materiaal zou ik het beeld dan kunnen bekleden? En is het mogelijk om het beeld volledig onzichtbaar te maken op de radar? (Er vanuitgaande dat de radar in dezelfde ruimte staat).

 

Groet Cindy

Cindy
01 december 2011 om 15:34
Quote

Ter verduidelijking van mijn vorige reaktie:

Ik denk dat ik een beeld in een ruimte ga plaatsen waar ook een radar staat. Het word een beeld waar geen rechte hoeken in voorkomen om zoveel mogelijk weerkaatsing te voorkomen. Verder word het bekleed met een radar absorberend materiaal. Er zijn een paar dingen waar ik niet uit kom:

1. Als ik het beeld met een radar absorberend materiaal bekleed, is het dan nog nodig om te zorgen dat er geen rechte hoeken in het beeld zitten?

2. Ik las op google dat magnetische materialen radar straling absorberen. Zijn er huis-tuin-en-keuken materialen die ook radar straling absorberen? Of is er betaalbaar magnetisch materiaal te vinden?

3. En als ik het van glas maak, gaat de straling daar dan doorheen? Ik heb nog zwart getint glas, wat wel behoorlijk doorzichtig is. Zou ik dat ook kunnen gebruiken?

4. Als ik een radar in een tentoonstellingsruimte zet, is het dan schadelijk voor de bezoekers?

Groet Cindy

Jan
01 december 2011 om 19:01
Quote

1: absorptie zal nooit perfect zijn.

2: weet ik niet en kan ik zo gauw niks over vinden. Er is wel een speciale verf met deeltjes die in een (elektro)magnetisch veld gaan trillen, zo de radar-energie in warmte omzetten zodat de golf minder sterk teruggaat, bedoel je dat? Heb je een link?

3: radar gaat net als licht wel door glas heen , maar evengoed reflecteert het net als bij licht een deel van de straling. (ga maar eens voor een etalageruit staan)

4: radarstraling is een beetje te vergelijken met microwavestraling: voorwerpen met water erin zullen opgewarmd worden. Wanneer het gevaarlijk wordt hangt helemaal af van je afstand tot de radarzender, en het vermogen van die zender. Je kunt beter niet op een paar meter afstand in de bundel van een militaire radarinstallatie gaan staan, je wordt vrij vlot gekookt.

Maar nogmaals, ook als je een goed antireflecterend object maakt, dan zal het radarscherm juist de schaduw van dat beeld laten zien, en is het in die zin dus zeker niet \"onzichtbaar\".

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: