Btn mobile menu gray

rood oplichtende ketting

Gerben stelde deze vraag op 20 november 2011 om 23:32.

Quote

Hallo,

 

Binnenkort is het weer sinterklaas en ik wil mijn vriendin (die ik heb getrokken met lootjes trekken) iets leuks geven. Ik vind natuurkunde erg intressant en zij is helemaal gek van de kleur rood. Ik had dus het idee om dat te combineren. Ik zat te denken aan een ketting met daaraan dan een soort van prisma of een kleurfiter ofzo, die zodra er licht op schijnt, rood licht uitstraalt of rood oplicht. Heeft iemand van jullie enig idee of dit mogelijk is en/of waar ik dit zou kunnen kopen?

Alvast heel erg bedankt!

Gerben

Reacties:

Jan
21 november 2011 om 00:25
Quote

Dag Gerben,

 Leuk idee. Eigenlijk doet elke rode ketting bijna al wat jij bedoelt: namelijk rood licht terugkaatsen waarbij andere kleuren uit het omgevingslicht worden geabsorbeerd.

 Dat is natuurlijk niet zo spectaculair, maar zou toch precies het effect hebben wat je zou bereiken met prisma's, namelijk dat de steentjes niet meer rood licht zouden kunnen geven dan er rood licht op zou vallen.

 Heel kunstmatig moet het kunnen door bijvoorbeeld een ketting te maken van zonnecelletjes en ledjes. Ik weet niet of zoiets te koop is.

 Ten slotte denk ik aan fluorescentie: stoffen die rood licht uitzenden als er licht van een andere kleur (meestal in het UV-gebied omdat UV-licht per foton veel energie bevat) op valt.

 Calciet met tweewaardig mangaan bijvoorbeeld zendt rood licht uit terwijl (en korte tijd nadat) het beschenen wordt met UV, en robijnen doen datzelfde als ze driewaardig chroom bevatten. (Een robijnen ketting is nogal prijzig voor een Sinterklaassurprise :( ) . Dan nog loopt je vriendin niet met een opvallende lichtketting rond haar nek, tenzij in de disco als er \"blacklights\" worden gebruikt, of wanneer ze ermee uit het zonnetje een donkere ruimte binnenwandelt.

 Mooie foto's van dat soort mineralen:

 http://www.minerant.org/MKA/galerie2.html

 Geen idee waar je zoiets zou kunnen kopen, dat zou best eens een hele zoektocht kunnen worden.  Misschien als reserve ondertussen ook de ogen openhouden voor een sjaaltje met rode glittertjes of zoiets? Verder wil me zo 123 niks te binnen schieten, sorry.

Groet, Jan

gerben
21 november 2011 om 00:39
Quote

hallo jan,

 

Ik heb gekeken op die site die u gaf, en daar ziet dat \"celciet\" er bij uv licht wel heel mooi rood uit. Ik stel me dus voor dat dat een beetje dovige kleur heeft zonder uv.

Ik ga maar eens op zoek naar een leuke rode celcieten ketting dan. Robijn had ik inderdaad ook al gezien, maar dat was wel echt te prijzig, we zijn alletwee ook maar arme studenten. 

 

heel erg bedant,

Gerben

 

 

Jan
21 november 2011 om 01:05
Quote

Pas op: een andere naam voor calciet is ook wel ketelsteen.... ;)

De calciet die je zoekt (met de juiste \"verontreinigingen\" ) is waarschijnlijk onder normale omstandigheden niet eens rood, maar wordt dat pas na beschijning met UV, en ik vermoed dat dat effect onder \"normaal\" licht simpelweg verzuipt.

Succes, Jan

Gerben
21 november 2011 om 01:17
Quote

Hallo Jan,

Wat mij dus te toen staan is er achter komen welke kleur celciet met tweewaardig mangaan heeft.

Ik heb ondertussen wat gegoogled en wat me opvalt is dat deze kettingen met edelstenen door allemaal mensen die in sjakra dingen geloven. De samenstellin is voor hen volgens mij dus niet heel belangrijk, al kan ik wel een soort steen vinden die zij \"mangaan calciet\" noemen en deze is licht roze. Misschien heeft u een idee of dit de goeie is ( of iemand anders). Ik zal morgen op school nog wat scheikunde en natuurkunde docenten vragen.

Groet,

Gerben 

* getyped vanaf mijn iPhone, dus waarschijnlijk een aanzienlijk aantal type/correctie fouten! 

21 november 2011 om 01:26
Quote

Gerben, 21 nov 2011

 Misschien heeft u een idee of dit de goeie is ( of iemand anders).! 

Ik niet in elk geval, ben geen mineraloog.

Succes, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: