electriciteitsleer
Kees stelde deze vraag op 01 januari 2012 om 14:33.
Als het energie kost om electronen te laten diffunderen vanuit materie (bijv. het foto-electrische effekt) en het in diverse situaties lijkt alsof electronen gemakkelijk op genomen worden door materie (wat dan ook welhaast de logische konsekwentie ervan zou kunnen\\moeten zijn) komt er dan niet een paradoxale situatie. Je zou kunnen neigen naar het toekennen van een positief karakter van materie wat dan vervolgens in tegenspraak is met de uitgangspunten van de natuurkunde; voorwerpen zijn electrisch neutraal en oefenen geen electrische krachten uit op elkaar. (en daaropvolgend wordt gekonkludeerd dat er dus een aantrekkingskracht bestaat)
Vergelijkbare situaties doemen ook op bij het opvoeren van een grote negatieve spanning. Men kan miljoenen volt negatief isoleren op teroides; waarom blijven die elektronen bij elkaar als ze elkaar af stoten?
als men in vacuum een spanningsverschil hanteert tussen kathode en anode zal er geen stroom gaan lopen alhoewel de weerstand van vacuum 0 is!
Ik denk overigens een oplossing te hebben gevonden en ben al langer bezig met wat in de laatste twee alinea's staat. Ik zou graag willen weten hoe de \"gevestigde\" natuurkunde staat tegenover wat ik in de aanhef naar voren bracht. Vooralsnog denk ik hierin een derde paradox aan te kunnen tonen.
Ik zou het op prijs stellen als U me kunt verwijzen naar relevante antwoorden\\literatuur.
Reacties:
dag Kees,
Je stelt deze vraag op een site die eigenlijk is ingericht voor, laten we zeggen, alledaagse natuurwetenschappen van een niveau onderbouw middelbare school. Hier ga je dus geen \"sparring partners\" vinden voor jouw bovenstaande theorie (want die kant gaat het op voor wat ik van je vraag begrijp). Een betere kans daarop maak je op http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showforum=15
Voordat je daarheen gaat, de weerstand van een vacuüm voor ladingsdragers is inderdaad 0, maar dit geldt niet voor de overgang van vaste stof naar vacuüm. Je vindt mogelijk interessante literatuur met zoekwoorden als field electron emission, thermionic emission, work function, en dergelijke.
Hier op Sciencespace gaan we je alleszins hiermee niet verder vooruit kunnen helpen, sorry.
Groet, Jan
voorwerpen zijn zelden helemaal electrisch neutraal. Maar gemiddeld genomen: ja. Een materiaal bestaat uit positieve kernen, omgeven door electronen. De buitenste electronen zijn valentie-electronen, en kunnen kwijtraken of overtallig zijn.
Dit geeft grote spanningen. Bij een te grote negatieve spanning gaat een voorwerp lading \"sproeien\".
Aan de andere kant: Op grote afstand zal een electron afgestoten worden door een licht negatief geladen voorwerp. Maar heel dichtbij kan het toch worden aangetrokken, omdat de andere electronen een beetje plaats maken, en er dan een dipoolveld ontstaat.
Ik vermoed dat dit soort processen vrij goed begrepen worden door de natuurkunde. Lijkt jouw oplossing hier op?