Btn mobile menu gray

Venus

Ron stelde deze vraag op 05 juni 2012 om 18:13.

Quote

Waarom is de Venusovergnag slechts een keer in de ongeveer honderd jaar?

Reacties:

Jan
05 juni 2012 om 18:13
Quote

Dag Ron,

Voor een zg Venusovergang moet Venus precies op één lijn staan tussen Zon en Aarde. Omdat Venus in 224,7 aardse dagen een rondje draait om de zon, en de Aarde in 365,25 aardse dagen, gebeurt dat eens elke ongeveer 19,5 maand.  

Het denkbeeldige vlak waarin de Aarde rond de Zon draait noemen we de ecliptica. Maar Venus draait niet in precies hetzelfde vlak, dat maakt een hoek van 3,4° met die ecliptica. In de bijlage bekijken we dat vanaf de \"zijkant\", als een plat plaatje.

In de standen waarin ik Venus en Aarde tekende staat Venus dus wel tussen Aarde en Zon (een zg conjunctie), maar zien we Venus boven de zon langs schuiven, niet precies voor de Zon langs. Teken maar een kijklijn vanaf de Aarde naar Venus en verder, die kijklijn gaat boven de Zon langs.

Om een Venusovergang te zien moet Venus dus in onjunctie staan, maar ook op een plek in haar baan zijn die bijna samenvalt met de ecliptica. Dat gebeurt maar twee keer (8 jaar na elkaar) afwisselend elke 110 en 130 jaar. We hebben dus in juni 2004 een overgang gehad, nu in 2012 weer, en de eerstvolgende keer zal in 2117 en 2125 zijn, daarna pas weer in 2247 en 2255, etc.

Dié wat vreemd lijkende regelmaat is heel lastig uit te leggen, dat wordt eeen beetje heavy stuff voor mij, ik hoop dat je dat niet erg vindt?

Beetje duidelijk in elk geval waarom het niet elke keer gebeurt als Venus tussen Aarde en Zon schuift?

Groet, Jan 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: