Btn mobile menu gray

ventilator in aquarium

peter stelde deze vraag op 09 juli 2012 om 18:28.

Quote

Geachte,

Mijn aquarium van een meter komt bij heel warm weer boven de 30graden water temeratuur en dat is niet wenselijk. NU heb ik een kleine ventilator, uit een computer, via een gat in de deksel op het water gezet. De temperatuur gaat dan heel snel terug naar 26graden, het lukt dus. De ventilator blaast ongeveer 10 cm boven het water en het oppelvlakte blijft rustig. Nu verlies ik echter 4 liter water per etmaal en dat is weer niet de bedoeling. Mijn vraag is of iemand weet hoe dit komt. Het kan zijn dat het water wordt aangezogen door de ventilaor en heel langzaam verdampt, het principe van een tornado. Het kan ook zijn dat het water vedampt via kiertjes langs de klep en de plaats waar de slangen naar binnen komen.  Onder de klep zit echter geen condenswater, het lijkt me dus dat de tweede mogelijkheid niet van toepassing is.

 

Wie weet wat dit kan zijn

 

Peter Burgman

Reacties:

Jan
10 juli 2012 om 12:41
Quote

Dag Peter,

Maak je vinger nat en blaas erlangs; er gebeuren dan twee dingen:

  1. je vinger koelt af (ondanks het feit dat je adem 30°C warm is)
  2. je vinger droogt op.

Iets dergelijks is in je aquarium ook aan de hand. Maar een klein deel van de afkoeling gebeurt door directe afgifte van warmte van het water aan de lucht. Een groot deel van de warmte verdwijnt omdat je boven het wateroppervlak constant waterdamp afvoert, waardoor er meer water kan verdampen. Voor dat verdampen is veel warmte nodig, dat grotendeels aan het aquariumwater zal worden onttrokken, en waardoor dat dus kouder wordt. 

Dat ga je met aanpassingen aan je ventilatiesysteem helaas ook niet aanpassen. Je zou, door bijvoorbeeld je ventilatorlucht eerst langs natte doeken te laten gaan, de lucht met waterdamp kunnen verzadigen vóórdat het je aquarium ingaat, zodat er minder verdampt. Maar daarmee wordt je afkoelingseffect ook dramatisch minder en ben je weer grotendeels terug bij af.

Constant grote hoeveelheden water verdampen lijkt me niet goed voor je waterkwaliteit: water verdampt, maar zouten in dat water blijven achter. Er is natuurlijk van alles te verzinnen om je water tóch te koelen op een andere manier. Ik heb geen idee wat er in de aquariumwereld hiervoor wordt gebruikt, maar je zult vast niet de enige zijn met dit probleem.

Groet, Jan

peter
21 juli 2012 om 09:16
Quote

Jan,

 

dank je wel voor je heldere uitleg. Inderdaad zal dit het zijn en inderdaad blijven de afvalstoffen achter. Gelukkig gebruik ik Osmos water, daar zitten meerdere afvalstoffen in. Ik heb wel gemerkt dat het nitriet gehalte inderdaad hoger is geworden. Ik plaats mijn ventilator nu tegen mijn buitenpomp, kan er in iedergeval geen water verdampen. ( elke graad is er 1)

 

Peter

Jan
21 juli 2012 om 15:58
Quote

peter burgman, 21 jul 2012

 Ik plaats mijn ventilator nu tegen mijn buitenpomp, 


Dus, als ik je goed begrijp, leid je continu water uit, buitenom en terug naar je aquarium. Dan zou ik zeggen, verleng die slang, leg die met een paar krullen in een camping-koelbox , zet dat ding vol met water en gooi daar af en toe een koelblok of ijsklontjes in.

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: