Btn mobile menu gray

licht spreiding

jochem stelde deze vraag op 13 mei 2015 om 17:20.

Quote

Hallo
Als je bijvoorbeeld een laserpen hebt, hier komen fotonen uit in rechte lijnen (normaal gaan ze in willekeurige richtingen). Waarom word een laserpen straal dan toch steeds dikker als ze zich in rechte lijnen voortbewegen zou de straal even dik/dun moeten blijven.
Alvast bedankt voor je reactie

Reacties:

Jan van de Velde
13 mei 2015 om 18:59
Quote
Dag Jochem,

1) hoe netjes parallel de stralen in een laserbundel zijn hangt vooral af van de kwaliteit van de twee tegenover elkaar staande spiegels aan weerszijden van de laserholte. Hoe zuiverder die spiegels en hoe zuiverder die parallel staan, hoe beter de bundel bij elkaar blijft. Bij een laserpen van een paar euro gaan we ons daarvan maar geen al te wilde voorstellingen maken.

2) zodra licht langs een obstakel moet treedt er áltijd zg diffractie op: langs de rand van het obstakel worden golven namelijk altijd minstens een beetje afgebogen, om de rand heen zogezegd:Voor dat effect zijn geen moeilijke natuurkundige apparaten nodig. Een boom heeft een heleboel blaadjes met nog meer randjes, en als daar zonlicht (op 150 000 000 km van de zon toch bijna zo evenwijdig als je het krijgen kunt) doorheen valt kun je ook van die afbuigingseffecten zien:Dus de perfecte bundel gaan we nooit kunnen maken. En wat betreft die laserpennetjes: die zijn gemaakt om op een paar meter afstand een duidelijk zichtbaar rood puntje op een scherm te maken om iets aan te wijzen. Dat die bundel onderweg een millimetertje breder wordt is zelfs gunstig, dan zien we de aanwijzing beter. 

Groet, Jan
Jochem
13 mei 2015 om 20:09
Quote
Ik gebruikte de laser pen als voorbeeld om dat ik voor deze uit leg nog geen ander voor beeld wist. Dus bedankt voor deze uitleg
Jan van de Velde
13 mei 2015 om 20:16
Quote
ook bij super-super lasers treden die effecten op hoor, maar allicht weer minder dan bij zo'n laserpennetje.

je maakt dingen zo goed als het doel waarvoor je ze nodig hebt, en anders zo goed als je maar kan, maar echt perfect zal het nóóit zijn, ook niet bij lasers van een paar miljoen euro. 


Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: