Btn mobile menu gray

weerstand in een parallelschakeling

Linda stelde deze vraag op 14 december 2012 om 22:13.

Quote

Hallo,

Kunt u mij vertellen waarom de weerstand in een parallelschakeling kleiner wordt als je meer apparaten parallel schakeld? Ook zou ik graag willen weten waarom de vervangingsweerstand in een parallelschakeling kleiner is dan de kleinste weerstand in die schakeling.

Alvast bedankt, Linda

Reacties:

Jan
14 december 2012 om 22:13
Quote

Dag Linda,

 

Daar zit een stuk logica achter, en als je dat ziet dan zeg je \"ja natuurlijk\", en als het kwartje net niet valt, dan blijft dat \"uhh??\"

Weerstand zegt hoe moeilijk elektronen van de ene kant van de batterij naar de andere kunnen stromen.

Neem twee grote steden A en B en verbind die met een eenbaansweggetje. Je voelt aan dat het niet eenvoudig zal zijn om al het verkeer dat van A naar B wil over één weggetje te sturen. Op de toerit naar dat weggetje staan de auto's te dringen en te toeteren. We leggen dus nog precies zo'n weggetje van A naar B aan, parallel aan de andere zogezegd. Er kunnen nu in dezelfde tijd 2 x zoveel auto's van A naar B, de weerstand van ons wegennet is zogezegd gehalveerd, en de verkeersstroom verdubbeld, onder dezelfde verkeersdruk (spanning). Nóg zo'n weggetje erbij, nou kunnen er in dezelfde tijd 3 x zoveel auto's als eerst overheen.

 

Begint er een lampje te branden???

Als dat spreekwoordelijke lampje nou brandt, dan gaan we eens naar de tweede stelling kijken:

waarom de vervangingsweerstand in een parallelschakeling kleiner is dan de kleinste weerstand in die schakeling

Stel we hebben een driebaansweg liggen tussen A en B. Dat heeft een lage weerstand, er kan makkelijk veel verkeer over. Maar al leg ik er maar een simpel eenbaansweggetje (hoge weerstand) bij van A naar B, dat betekent hoe dan ook dat het verkeer nóg makkelijker van A naar B kan dan alleen over die driebaansweg. De totale weerstand van mijn verkeerssysteem is dus gedaald, kleiner geworden dan die toch al kleine weerstand van die driebaansweg

 

Wat je eens zou moeten doen is het schakelingprogramma van PHET draaien:

http://phet.colorado.edu/sims/circuit-construction-kit/circuit-construction-kit-ac-virtual-lab_nl.jnlp

 

Dan zie je dat hoe meer lampjes (dat zijn per slot van rekening ook maar lichtgevende weerstandjes)  je parallel schakelt, hoe meer stroom er van A naar B loopt. Zie bijlage voor een voorbeeldje.

 

helpt dit  om het op een rijtje te krijgen?

Groet, Jan

Linda
16 december 2012 om 20:28
Quote

bedankt!

Jan
16 december 2012 om 20:43
Quote

Graag gedaan.

Succes verder. Natuurkunde is niet zo moeiljik hoor, maar soms moet je het net effe zien.

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: