Btn mobile menu gray

natuurkunde vraag; curling

Sophie stelde deze vraag op 04 januari 2013 om 13:54.

Quote

Hallo,

Wij zitten met een probleem. We moeten school een opdracht doen, maar we komen er totaal niet uit. We hopen erg dat iemand een tip heeft zodat we verder kunnen.

 De opdracht:

 In de variant van curling wordt er in plaats van met schijven geschoven met (holle) kubussen. De baan van deze objecten mag hierbij NIET beïnvloed worden door het gebruik van bezems, maar wel door het smijten met stukken klei naar het object. Deze klei plakt zo goed dat elk stuk – hoe groot het ook is – meteen aan de kubus blijft kleven.(Wij denken dus dat dan de impuls behouden blijft, dus (M1 x V1 ) + (M2 x V2) = (M1 + M2 ) x Veind))Zolang de kubus nog niet stil staat mag zijn baan (en snelheid) door het smijten worden aangepast. Het aantal keren dat je klei gooit, van welke kant je de klei gooit (van boven, van opzij, van voren of van achteren) en de hoeveelheid klei die je per gooi gebruikt is vrij, maar er is wel een grens aan de hoeveelheid klei die je in totaal mag gebruiken. (10 kilo klei)

 De gegevens:

 - Lengte van de baan: 20 meter; - IJstemperatuur: -5°C. - Massa kubus: 50 kg; - Lengte van een zijde van de kubus: 80 cm; - Maximaal te gebruiken hoeveelheid klei: 10 kg.

 Nu moeten wij berekenen hoe je met de klei de baan van de kubus kunt beinvloeden, zodat de kubus zo precies mogelijk bij het eindpunt tot stilstand kan komen.

-wij hebben bedacht dat het een inelastische botsing is --> impuls behoud

-dat je arbeid moet gebuiken: W= F x s x cos a (de hoek tussen f en s)

Alvast bedankt!!

 

 

Reacties:

Jan
04 januari 2013 om 14:29
Quote

Dag Sophie, Lisanne,

enerzijds lastig, anderzijds ook weer makkelijk, want je moet/mag je eigen gegevens bedenken zo te zien, zoals de snelheid waarmee en de richting waarin je de kubus lanceert en zo? 

Als je de wrijvingskracht kent tussen je kubus en het ijs kun je daarmee een beginsnelheid berekenen die je precies op het doel doet eindigen. Heb je al helemaal geen klei nodig. 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: