Btn mobile menu gray

weerstandsmeting

Jan stelde deze vraag op 21 mei 2013 om 10:07.

Quote

Geachte meneer van de Velde,

Ik heb voor u wat tekeningen bijgevoegd ivm Ohmmetingen in een regelkring, lastige stof. Hopelijk krijgt u het weer wat duidelijker voor mij.

Groeten, Jan

 

Reacties:

Jan
20 mei 2013 om 01:42
Quote

Geachte meneer van de Velde, ik probeerde een worddocument met de tekeningen erop mee te sturen. Ik krijg helaas steeds een error 500 als reactie. Heeft u enig idee hoe ik dit toch naar u op kan sturen?

Ik hoor graag van u.

Groeten, Jan

Jan
20 mei 2013 om 02:32
Quote

Deze site accepteert alléén afbeeldingen (in gif, jpg of png format, max 200 kB per afbeelding) als bijlage.

Als je die afbeelding(en) niet los in dat format hebt kun je ze kopiëren uit word, in Paint plakken en daarvandaan als GIF of zo opslaan.

Groet, Jan

Jan
20 mei 2013 om 14:50
Quote

Geachte meneer van de Velde, ik heb niet de GIF zoals u dat beschreef, hij slaat hem bij mij op onder PNG afbeelding. Hopelijk lukt het en kunt u het toch lezen,de tekening is wat klein geworden en ik hoop dat u hem op u computer kunt vergroten zoadat de tekening toch duidelijk voor u wordt. Ik hoor wel of het u gelukt is. Ik weet het anders ook niet, helaas. Gr Jan

P.s wat moet het fijn voor u zijn dat u alles begrijpt wat wij vragen terwijl wij er zo'n moeite mee hebben. Had ik u kennis ook maar alvast voor bv 50%, dan was ik een zeer gelukkig mens meneer van de Velde...

Jan
20 mei 2013 om 15:55
Quote

Jan, 20 mei 2013

 

wat moet het fijn voor u zijn dat u alles begrijpt wat wij vragen terwijl wij er zo'n moeite mee hebben. Had ik u kennis ook maar alvast voor bv 50%, dan was ik een zeer gelukkig mens meneer van de Velde...

 

En dan moet je weten dat ik misschien ook maar 0,0000001 % weet van wat er te weten valt ;)

Hoe dan ook, ik heb het belangwekkende stuk uit je tekening gepakt, zie bijlage.

 

Bedenk dat een ohmmeter een spanningsbronnetje bevat om een teststroompje te laten lopen. (zie onderwerp http://www.sciencespace.nl/vraagbaak/view.do?request.requestId=3697 )

een ohmmeter meet de totale weerstand (vervangingsweerstand) van de hele schakeling die tussen de meetpennen hangt. 

Denk jezelf in dat je een elektron bent, welke wegen zou je dan allemaal kunnen volgen om van de rode meetpen naar de zwarte meetpen te stromen? 

In dit geval meet je dus de vervangingsweerstand van een parallelschakeling van twee lampjes (en dat zijn ook gewoon weerstandjes, maar dan weerstandjes die licht gaan geven als er voldoende stroom doorheen loopt) 

groet, Jan

(PS, als je een nieuw onderwerp opent, wil je dat dan aub een beetje een heldere titel geven? Als je elk onderwerp \"elektriciteit\" noemt vinden we niks meer terug. Ik heb dit onderwerp alvast hernoemd)

 

Jan
21 mei 2013 om 09:00
Quote

Geachte meneer van de Velde,

Heeft u ook nog een uitleg over de situaties in de bovenste tekening, figuur A zeg maar. Ik hoor weer graag van u. Gr Jan

Jan
21 mei 2013 om 10:07
Quote

 

Jan, 21 mei 2013

 

 

Heeft u ook nog een uitleg over de situaties in de bovenste tekening, figuur A zeg maar.

 

 

Je moet mij niet al het werk laten doen;)

 

Denk jezelf in dat je een elektron bent, welke wegen zou je dan allemaal kunnen volgen om van de rode meetpen naar de zwarte meetpen te stromen?

 

En als je dat niet zomaar ziet, dan bouw je die eerste schakeling netjes na in het programma, en gebruik je de batterij van het programma op de plaats van de ohmmeter (die ohmmeter heeft zelf een batterij om een teststroompje door de schakeling te sturen) om te zien hoe de stroom/stromen loopt/lopen. Zie de bijlage voor hoe je dat doet voor je tweede schema. Bedenk wel, draden maken alleen contact vioa de bolletjes aan de uiteinden. Wil je middenin een draad meten, dan zul je die draad uit twee stukjes draad moeten opbouwen.

Als het allemaal niet netjes op je scherm past, rechts heb je ook knopjes voor de weergave, groot, gemiddeld en klein.

en probeer dan maar de antwoorden op de vragen uit je tekening te geven. Ik zal ze met plezier voor je controleren.

Groet, Jan

 

 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: