Btn mobile menu gray

magneten

Tijmen stelde deze vraag op 12 juni 2013 om 15:37.

Quote

Als je twee magneten tegen elkaar doet, zodat ze niet naar elkaar toetrekken, ontstaat er een \"magnetisch veld\" kan je daar dan water tussen laten doorlopen of houdt het magnetisch veld dat tegen?

 

Reacties:

Jan
12 juni 2013 om 19:14
Quote

Dag Tijmen,

Rond elke magneet is er altijd een magnetisch veld, daarvoor hoef je twee magneten niet afstotend tegen elkaar te houden.  (Raar woord, \"veld\". Daarbij moet je niet aan een soort weiland denken. Daarmee bedoelen we alleen maar de omgeving van zo'n magneet waar de onzichtbare invloed van zo'n magneet op andere magneten of ijzeren dingen in de buurt merkbaar is).

Alle kompassen werken dankzij het aardmagnetisch veld, en dat is ook op duizenden kilometers van de aarde nog goed merkbaar, dat magnetisch veld beschermt ons tegen deeltjes die de zon op ons afstraalt.  

Een waterstraal gaat zich niks aantrekken van een magnetisch veld, omdat water niet net zoals bijvoorbeeld ijzer magnetiseerbaar is. 

Er is wel een heel leuke andere proef die je met een straaltje water kunt doen. Dan gaan we spelen met een ander soort \"veld\", namelijk het elektrische veld dat je krijgt rond een elektrisch geladen voorwerp. Ook onzichtbaar. Je neemt een mooi droog en schoon (vetvrij, anders even goed afwassen met afwasmiddel)  hardplastic of PVC staafje. Dat kan een stuk elektriciteitsbuis zijn, maar ook zo'n goedkope BIC-balpen kan al goed werken.

Dan laat je een dun straaltje water uit de kraan lopen. Dan wrijf je je buisje zachtjes langs een wollen trui, of een andere trui die zo lekker knettert als je hem over je hoofd uittrekt. Als je thuis een kat hebt, dat kattevel werkt nog beter. Maar ook je eigen schoongewassen en droge haar (zonder gel en zo) werkt prima. En paar keer wrijven werkt al goed, dan krijgt het buisje een statische elektrische lading. Dat is niet gevaarlijk hoor. Je kunt even testen of je staafje geladen is, door een paar heel kleine papiersnippertjes op tafel te leggen en te zien of die aangetrokken worden. (daarna wel even opnieuw laden)

Dat geladen staafje houd je dan horizontaal naast het waterstraaltje, en dan breng je het er langzaam dichter en dichter naar toe. 

Laat ons maar eens weten wat je ziet gebeuren.

Groet, Jan

 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: