Btn mobile menu gray

Krachten

martijn stelde deze vraag op 04 september 2013 om 12:54.

Quote

wij hebben een opdracht van school gekregen om een ei van 2,24 meter naar beneden te laten vallen. 1 van de deelopdrachten is dat we de krachten moeten berekenen die op het ei vrijkomen. Wij weten niet hoe we dit moeten doen. (ons ontwerp is een patatzak met rietsjes er omheen, de constructie zonder ei weeg 25 gram, met ei 83 gram)

Alvast bedankt. 

Reacties:

Jan
04 september 2013 om 19:03
Quote

dag Martijn,

Als je in de onderbouw zit zou niemand van je mogen verwachten dat je daaraan gaat rekenen.

Als je in de bovenbouw zit weet je wat we in de natuurkunde met het begrip \"arbeid\" bedoelen als het goed is.

 

  • Bereken (of meet) de snelheid van het ei als je \"kreukelzone\" nét de grond begint te raken
  • Bereken met dat gegeven en de massa van je ei de bewegingsenergie van je ei
  • Snelheid en dus ook bewegingsenergie van je ei moet 0 worden. Je kreukelzone moet daarvoor arbeid verrichten  
  • die arbeid (W) is dus gelijk aan de bewegingsenergie die het ei hád. 
  • de afstand (s) die je ei nog aflegt vanaf het moment dat je kreukelzone nét de grond raakt totdat je ei óo´k stilstaat, de remweg of botsweg zeg maar, is de afstand waarover die remkracht (F) arbeid kan verrichten

  • W=F·s
  • W bereken je dus
  • s meet je
  • F kun je nu berekenen.

 

Voor de volledigheid: in het echt zal de kracht op het ei terwijl het wordt afgeremd door de door jou ontwikkelde kreukelzone niet constant zijn. Je hebt dus een gemiddeld kracht uitgerekend. Als het puntje van die frietzak heel makkelijk indeukt en dus nauwelijks remkracht opje ei levert zal de kracht verderop weer wat groter moeten zijn dan je berekende gemiddelde om dat te compenseren.

\"een statisticus is iemand die met alle vertrouwen door een rivier van gemiddeld 1 m diep waadt, maar dus tóch verdrinkt\".

verder, als eht ei zich tijdens het remmen in een holle kegelvormige construcite van rietjes wringt -geen idee hoe jouw kreukelzone er precies uitziet- staat de remkracht niet netjes tegen de bewegingsrichting in, maar drukt die tegen de zijkant van het ei. Nadeel: die kracht op de eierschaal is nu veel groter om dezelfde netto remkracht te leveren. Voordeel: de kracht wordt over een groter oppervlak verdeeld, dus de druk op de eierschaal is weer kleiner. Afhankelijk waar precies de rietjes tegen het ei drukken (wint het voordeel of wint het nadeel?) kan dat dus een grotere of een kleinere \"overlevingskans\" betekenen. 

 

Duidelijk zo? 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: