Btn mobile menu gray

Wisselstroom & Inductiespanning

Marieke stelde deze vraag op 11 februari 2014 om 12:24.

Quote

Wat is wisselstroom en wat is Inductiespanning en de formule hiervan?

alvast bedankt,

MVG Marieke

Reacties:

Jan
11 februari 2014 om 17:21
Quote

Dag marieke,

Wisselstroom is niets anders dan een stroom die steeds van richting wisselt. Net of je een lampje aan een batterij schakelt, maar dan snel steeds maar de batterij omdraait en weer omdraait. Dan gaat de stroom ook steeds weer andersom door het lampje. Op het lichtnet gebeurt dat omdraaien en weer terugdraaien 50 keer per seconde (de frequentie van eht lichtnet is 50 Hz.)

Wisselstroom hebben we omdat het makkelijk is om met draaiende magneten stroom op te wekken. De dynamo van je fiets werkt bijvoorbeeld op dat principe (en een generator in een elektriciteitscentrale is eigenlijk ook maar een hele grote dynamo). Dat principe kun je heel mooi nagebootst zien in deze applet:

http://phet.colorado.edu/nl/simulation/generator

Onder het tabje spoel kun je een staafmagneet door een spoel heen en weer bewegen. Afhankelijk van de richting van het magneetveld en hoe het toe- of afneemt zie je de stroom steeds omdraaien. 

Onder het tabje generator hebben ze een draaiende magneet voor je klaargezet. Zet de kraan maar open zodat de watermolen met de magneet kan draaien

Inductie (laten we het vertalen als \"beïnvloeding\") is het verschijnsel dat een veranderend magneetveld een beweging van elektronen veroorzaakt in een geleider. Wat je in die appletjes ziet is die beïnvloeding. Dus dat een dynamo kan werken is dankzij dat inductieverschijnsel. 

Als je me vraagt naar \"de\" formule voor inductie is dat onderwerp nog erg vaag voor je. \"De\" formule is er niet, maar er zijn wel allerlei formules die met dit verschijnsel verband houden. Daarvoor kun je dan eens beter naar je docent stappen, want anders zou ik hier een half boek moeten gaan schrijven en heb je er misschien nóg niks aan. 

Als je hier dieper op in wil gaan wil ik je wel verzoeken om die vraag te stellen op de vraagbaak van natuurkunde.nl. Daar helpen ook regelmatig mensen die er meer verstand van hebben. 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: