Btn mobile menu gray

terugkaatsing van licht

jochem stelde deze vraag op 30 mei 2015 om 12:06.

Quote

 hallo
Licht bestaat uit fotonen.
maar wij  zien iets doordat     licht van een licht bron naar een voorwerp gaat en dan kaatst het in onze ogen maar hoe kan een foton zich bij een voorwerp om draaien of neemt een elektron een foton op en stuurt er dan weer een weg zo ja hoe gebeur dit dan

Reacties:

Jan
30 mei 2015 om 16:29
Quote
dag Jochem,

Een foton is inderdaad geen bolletje dat ergens tegenaan terugstuitert. Het is eigenlijk een pakketje energie dat door een atoom aan het oppervlak van een voorwerp wordt opgenomen en daarbij geheel verdwijnt. Meest voorkomende scenario daarbij is dat een elektron naar een hogere baan rond de kern wordt geschopt. Als dat elektron even later terugvalt naar de plaats waar het thuishoort komt die energie weer vrij. In de kegeltjes en staafjes van je oog wordt (een deel van) die energie gebruikt om een signaal naar je hersens te zenden.  Maar die energie kan ook als een pakketje energie dat we een foton noemen weer worden uitgezonden, eigenlijk op een willekeurig moment een willekeurige kant op. 

Dit animatietje van wikipedia laat een beetje zien wat ik bedoel:

pas op, dit is een repeterend GIFje, dus de "willekeur" is hier niet zo duidelijk.Hoe het dan komt dat lichtbundels (en dan heb ik het dus niet over losse fotonen) netjes een voorspelbare kant op weerkaatsen, of door een lens netjes een voorspelbare kant op breken is dus niet omdat zo'n atoom onthouden heeft waar dat oorspronkelijke foton vandaan kwam. Dat valt met fotonen als energiekogeltjes niet te verklaren, daarvoor gebruiken we de golftheorie, waaraan Christiaan Huygens veel heeft bijgedragen. (het zg Huygens-Fresnel principe)

Eén sluitende verklaring waarom we soms de effecten zien van een foton als deeltje, en soms de effecten van een foton als golf hebben we nog niet. Met een moeilijk woord noemen we dat de "golf-deeltje-dualiteit" . 

Al wat verder zo?

Groet, Jan
Jochem
31 mei 2015 om 00:39
Quote
Ja enorm bedankt

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: