Btn mobile menu gray

waarom zien we geen leegte?

stijn stelde deze vraag op 10 september 2015 om 11:25.

Quote

 waarom zien we voorwerpen en niet een leegte aangezien het kleinste deeltje waarschijnlijk te klein is om te zien met het blote oog?

Reacties:

Jan van de Velde
10 september 2015 om 14:33
Quote
dag Stijn,

Om iets te kunnen zien moet er daarvan licht naar ons oog gestraald of weerkaatst worden.
In een leegte is er niets om te stralen of te weerkaatsen. Een echte leegte kun je dus inderdaad niet zien.

Maar waar lucht is is geen leegte hoor, want daar is de ruimte gevuld met luchtmoleculen. Meer moleculen dan je misschien denkt , in een kubieke meter lucht toch al gauw ongeveer 24 000 000 000 000 000 000 000 000 000  luchtmoleculen. En toch is daar nog een heleboel lege ruimte tussen, want moleculen zijn héél klein.
Als er zomaar een lichtdeeltje van één zo'n molecuul weerkaatst zie je dat niet. Maar bijvoorbeeld zuurstofmoleculen zijn heel goed in het weerkaatsen van blauw licht. En als jij op een mooie dag naar boven kijkt dan maken miljoenen vanaf zuurstofmoleculen weerkaatsende lichtdeeltjes dat jij de lucht blauw ziet. Je kunt dan niet die miljoenen moleculen onderscheiden natuurlijk, elk apart zijn ze te klein.

Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt lijkt die aarde ook wel blauw, want dat weerkaatsen gaat natuurlijk alle kanten op, óók naar boven:De lucht in het klaslokaal ziet dan weer niet blauw, maar dat komt dan omdat er van de muren en zo zóveel ander licht komt dat dat kleine beetje blauw daarin niet opvalt.

duidelijk zo?

groet, Jan
Stijn
17 september 2015 om 09:29
Quote
Heel erg bedankt Jan. Ik doe een onderzoek en deze informatie kan ik goed gebruiken.

Stijn
Stijn
15 februari 2016 om 11:37
Quote
Jan, het valt mij op dat jij bijna alle antwoorden geeft.
Dus ben jij no zo slim of  heb jij een superzoekmachine.

Groeten Stijn
Jan
15 februari 2016 om 18:03
Quote
dag Stijn,

Ten eerste ben ik natuurkundeleraar dus ik zou er daarom al wat meer van horen te weten, en ten tweede loop ik al wat jaartjes langer mee dan jij denk ik. In de loop van de tijd bouw je zo een soort van database van "vage" kennis op. Van veel dingen wel eens gehoord zal ik maar zeggen.   Je vindt dan makkelijk wat je zoekt, en kunt in die informatie ook vlot de zin van de onzin onderscheiden.

Feitjes leren en onthouden is misschien niet leuk, maar zonder een basis-database in je hoofd kun je zoeken wat je wil, de kans dat je vlot nuttige info vindt is klein. Die "database" is gevuld vroeger toen ik zelf op school zat, en in de al bijna 40 jaar daarna met van alles dat ik las en hoorde.
Maar zo zijn er ook zat gebieden waar ik bijna niks van weet. Stel me daar een vraag over en ik zou niet eens weten waar te beginnen met zoeken, en terwijl ik weet dat er zát foutieve informatie op internet staat zou ik het verschil niet gauw zien.

Kortom, ik vind dat de mensen die zeggen dat we jullie op school minder feitjes moeten laten leren, omdat je tegenwoordig makkelijk alles kunt opzoeken, ongelijk hebben. Want ook al vergeet je daar snel driekwart van, als er maar genoeg blijft hangen krijg je vanzelf een kader van waaruit je effectief op zoek kunt gaan. En zonder dat kader wordt een zinvolle zoektocht onmogelijk.

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: