Btn mobile menu gray

Verband tussen vallende sterren en geboortes

Riet stelde deze vraag op 09 december 2015 om 14:12.

Quote

 Zou er een verband kunnen zijn tussen het aantal vallende sterren en geboortes van mensen?

Reacties:

Jan van de Velde
09 december 2015 om 18:45
Quote
dag Riet,

Misschien wel, de vraag is alleen of er een causaal verband zou zijn, met andere woorden, of die dan ook inderdaad het aantal geboorten op aarde positief of negatief zouden kunnen beïnvloeden.

Maar om te beginnen, "vallende sterren" zijn geen sterren. Het zijn kleine stukjes ruimtepuin, het overgrote deel ervan niet groter dan een erwt en vaak genoeg maar ter grootte van een zandkorreltje. Meestal is dat afkomstig van kometen.
Omdat de aarde met een snelheid van ongeveer 107 000 km/h rond de zon suist en zo'n komeet (en dus ook de deeltjes die er onderweg van af vallen) zelf ook een snelheid heeft kunnen die deeltjes met snelheden van wel 200 000 km/h of meer in onze atmosfeer komen binnenvliegen. 
Daarbij komen ze dan meer en meer luchtmoleculen tegen, en door de luchtwrijving worden ze heet, letterlijk gloeiend heet, en dan zie je eventjes een lichtspoor langs de donkere hemel.

Dus ook als je in horoscopen gelooft, in "vallende sterren" kan het niet geschreven staan .

Vallende sterren kun je elke nacht wel zien, maar op sommige vaste tijden van het jaar gaat de baan van de aarde door het "spoor" van waar lang geleden zo'n komeet langskwam, en dan zien we er héél veel per uur (als de hemel echt donker is tenminste, want de flitsjes van de kleinere puinbrokjes duren niet lang en zijn ook niet zo fel) . Midden november zien we zo bijvoorbeeld de Leoniden,  midden augustus de Perseïden . Dat noemen ze dan meteorenzwermen.

Het lijkt me een leuk onderzoekje om zo eens een kalender van meteorenzwermen en hun intensiteit te leggen naast een kalender waarop het gemiddeld aantal geboorten per dag staat.

Maar ook al zou je zo'n verband vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat dat dan ook een causaal oftewel oorzakelijk verband is. In statistiekstudies wordt bijvoorbeeld, als voorbeeld van hoe het niet moet, een speciaal opgezette Duitse studie gebruikt naar het verband tussen het aantal ooievaars en de aantallen geboorten buiten het ziekenhuis. En ja hoor, ze vonden zo'n verband. Zie bijlage. Een Zweedse studie is er trouwens ook, die ook zo'n "verband" vond. Tja, als een golf van vogelbescherming van de ooievaar toevallig samengaat met een optredend modeverschijnsel als thuisbevallen, dan vind je zo'n verband. Daarmee is natuurlijk niet aangetoond dat de ooievaars de kindertjes brengen....

Groet, Jan


Bijlagen:

Haidari
27 januari 2016 om 10:48
Quote
Beste
Ik vond dit heel interessant,maar ik zou graag meer informatie willen krijgen want ik heb het nodig voor mijn school en als u het goed vind een bezoek kan brengen aan u.
Mvg Haidari Mohammed
Jan
27 januari 2016 om 14:06
Quote
Dag Haidari,

Je kunt ons geen bezoek brengen, en dat zou ook vrij nutteloos zijn, we zijn ook maar gewone mensen achter een computerscherm.

Maar als je meer vragen hebt over vallende sterren , stel ze gerust, dan gaan we zien of we je kunnen helpen een antwoord te zoeken.

Groet, jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: