Btn mobile menu gray

lading

Jochem stelde deze vraag op 03 juni 2015 om 17:54.

Quote
hallo
feitelijk kan je toch alle objecten lading geven zowel positief door elektronen weg te halen of negatief door elektronen toe te voegen


dit kan door het voorwerp te verhitte of tegen een andere object te wrijven zijn er nog andere manieren om een

 voorwerp geladen te maken? Bij voorbeeld door up en down quarks toe te voegen en zo elektronen of protonen toe te voegen of is dit onmogelijk omdat de stof dan veranderd door te veel elektronenReacties:

Jan van de Velde
03 juni 2015 om 20:05
Quote

Jochem plaatste:

hallo
feitelijk kan je toch alle objecten lading geven zowel positief door elektronen weg te halen of negatief door elektronen toe te voegen
ja

Jochem plaatste:

 zijn er nog andere manieren om een

 voorwerp geladen te maken? 

Eentje die me zo gauw te binnen schiet is beschijnen met hoogenergetisch licht (zeg maar richting UV). Dat heet dan het "foto-elektrisch effect". 


Jochem plaatste:

 Bij voorbeeld door up en down quarks toe te voegen en zo elektronen of protonen toe te voegen 

Zomaar een potje losse quarks opentrekken kan niet, dus dat wordt een probleem. Maar soortgelijke processen treden wel op bij radioactief verval.

Bij een radioactieve stof die β--straling uitzendt verandert een neutron in een proton en een elektron (via een tussenstap). Eigenlijk verandert er dus een downquark in een upquark in dat neutron.  Het elektron dat daarvan het gevolg is wordt de kern en het atoom uitgestoten. De kern blijft dan met een proton meer over dan ze van oorsprong elektronen heeft en de stof wordt dus positief geladen. 

Bij een radioactieve stof die β+-straling (positronen, positeve elektronen) uitzendt verandert een proton in een neutron en een positron (via een tussenstap). Eigenlijk verandert er dus een upquark in een downquark in dat neutron. Het positron dat daarvan het gevolg is wordt de kern en het atoom uitgestoten. De kern blijft dan met een proton minder over dan ze van oorsprong elektronen heeft en de stof wordt dus negatief geladen.

Maar ja, met radioactieve stoffen te gaan werken enkel om een voorwerp een lading te geven?? Er zijn wel makkelijker en veiliger methodes :)

Groet, Jan
Jochem
03 juni 2015 om 21:02
Quote
Heel erg bedankt
nog een vraagje u zei bij de β+-straling iets over positronen, positeve elektronen zou u mij dit nog iets beter kunnen uitleggen?
Jan van de Velde
05 juni 2015 om 14:46
Quote
dag Jochem,

In de wonderlijke wereld van de deeltjes heeft elk "gewoon" deeltje ook weer zijn antideeltje. Een positron is dus een anti-elektron. Zo'n anti-elektron ontstaat dus als in een kernreactie een proton verandert in een neutron (en daarmee dus ook de atoomsoort verandert)

Botst een niet te snel positron met een niet te snel elektron dan treedt "annihilatie" op, dwz dan verdwijnen beide deeltjes en komen er twee gamma-fotonen (energiepakketjes) voor in de plaats. 

Rare wereld, die van die kleine dingen...

Groet, Jan

jochem
05 juni 2015 om 20:00
Quote
Oke :-) bedankt

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: