Btn mobile menu gray

vliegtuigen

Tijn stelde deze vraag op 27 januari 2016 om 19:14.

Quote

 hoe kan een vliegtuig nou vliegen?

Reacties:

Jan
28 januari 2016 om 01:42
Quote
dag Tijn,

dat komt (o.a.) doordat de bovenkant van de vleugel boller is dan de onderkant. Daardoor moet de lucht aan de bovenkant een langere weg afleggen over de vleugel.

Op overdreven plaatjes zie je zoiets het best. Pas op, dit plaatje is héél erg versimpeld, en er is veel meer aan de hand in het echt, maar dan moeten we écht heel diep de aërodynamica in.....


(http://large.stanford.edu/courses/2007/ph210/glownia2/  © 2007 James M. Glownia)

Doordat de lucht als het ware wordt opgerekt boven de vleugel ontstaat daar een lagere druk, net of je een fietspompje wil uittrekken zonder dat er lucht naar binnen kan stromen. 
Zo ontstaat boven de vleugel een lagere druk. De hogere druk onder de vleugel wil dat "gat" opvullen, maar daarvoor zit die vleugel in de weg, en dus probeert ze de vleugel omhoog te duwen. 

In de bovenbouw ga je veel meer leren over krachten, en zijn vleugels en hun werking een vaak terugkerend onderwerp voor profielwerkstukken. Als je dat dán gaat uitzoeken kom je er echt niet meer met een plaatje als hierboven. Want met alleen deze bobbeltheorie kun je zeker niet volledig verklaren verklaren hoe je 400 ton Airbus in de lucht houdt....

Maar krijg je zo al een beetje een idee? 

Groet, Jan
Robot Antarctica
12 april 2021 om 11:30
Quote
Wat zijn de onderdelen van een vliegtuig?
Jan van de Velde
12 april 2021 om 19:17
Quote
dag Robot Antarctica,

Dat is een vraag zonder begin of eind: daar zitten wel een miljoen onderdelen in. 

Aan een lijstje met onderdelen heeft niemand iets. Dus een zinnig antwoord gaat afhangen van de reden waarom je de vraag stelt: vertel eens? Wat wil je eigenlijk precies weten over vliegtuigen? 

groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: