dag Tijn,
dat komt (o.a.) doordat de bovenkant van de vleugel boller is dan de onderkant. Daardoor moet de lucht aan de bovenkant een langere weg afleggen over de vleugel.
Op overdreven plaatjes zie je zoiets het best. Pas op, dit plaatje is héél erg versimpeld, en er is veel meer aan de hand in het echt, maar dan moeten we écht heel diep de aërodynamica in.....

(http://large.stanford.edu/courses/2007/ph210/glownia2/ © 2007 James M. Glownia)
Doordat de lucht als het ware wordt opgerekt boven de vleugel ontstaat daar een lagere druk, net of je een fietspompje wil uittrekken zonder dat er lucht naar binnen kan stromen.
Zo ontstaat boven de vleugel een lagere druk. De hogere druk onder de vleugel wil dat "gat" opvullen, maar daarvoor zit die vleugel in de weg, en dus probeert ze de vleugel omhoog te duwen.
In de bovenbouw ga je veel meer leren over krachten, en zijn vleugels en hun werking een vaak terugkerend onderwerp voor profielwerkstukken. Als je dat dán gaat uitzoeken kom je er echt niet meer met een plaatje als hierboven. Want met alleen deze bobbeltheorie kun je zeker niet volledig verklaren verklaren hoe je 400 ton Airbus in de lucht houdt....
Maar krijg je zo al een beetje een idee?
Groet, Jan