Btn mobile menu gray

Transformatoren

W.J.Dik stelde deze vraag op 24 maart 2016 om 19:13.

Quote

 vraag over een transformator
wanneer een trafo 230V/12V van 400watt vermogen op het net 230AC is aangesloten loop er op
vol vermogen ca. 1,7Amp. stroomsterkte door de trafo aan de 230AC zijde .
Wanneer dit vermogen van 400watt aan de 12V kant wordt aangesloten is de stroomsterkte dan 400:12=ca.33Amp ?
Ik vraag dit, omdat de 12V vloer/wandverwarming van mijn caravan ,die gevoed wordt met een 230/12V trafo, niet goed werkt.
Met mijn eenvoudige HBS-B natuurkundekennis dacht ik bovenstaande juist te hebben beredeneerd.
Als bovenstaande juist is ,zou de voedings bedrading van ca.2mtr lengte fors dik moeten zijn om de stroomsterkte van 33Amp te kunnen transporteren.
Kan dit de oorzaak van het vewarmings probleem zijn ?


MVG
Willem Dik

Reacties:

Jan
24 maart 2016 om 21:04
Quote

W.J.Dik plaatste:

Met mijn eenvoudige HBS-B natuurkundekennis dacht ik bovenstaande juist te hebben beredeneerd.

Dag Willem,

Onderschat HBS-B niet :)

En ja, je hebt gelijk, P=U·I, 400 W leveren met een 12V spanningsbron vergt ca 33 ampère. 

Mogen we ons nog afvragen of die twee meter snoer inderdaad het probleem zijn. Is dat een kerstboomsnoertje dan mag je dat zéker wel verwachten. Maar hoe dan ook, dan moet dat snoer na een minuut toch al wel voelbaar warm zijn, of anders op een zwakke plek (kink met gebroken flexjes, slecht contact) gloeiend heet worden. 

Anderzijds, "niet goed werkt" vat ik even op als "wordt niet zo warm" . Maar dan lees ik dat je er vloer en wand van een caravan mee verwarmt. Dan praten we toch al gauw over een redelijk oppervlak neem ik aan. 

Ik werk nogal veel zittend achter een computer, en heb dan ook de helft van het jaar koude voeten. Daar heb ik zo'n voetverwarmingsmatje voor gekocht. Op vol vermogen 70 W. Meestal knijp ik hem naar rond de helft en dan voelt hij lauwig aan.

Maar van die matjes passen er wel ruim 4 in een vierkante meter. Ca 150 W/m² geeft dus een voelbaar maar allesbehalve schokkend temperatuureffect. Verwacht jij misschien een beetje te veel van 400 W/caravan? 

Groet, Jan
WIllem
25 maart 2016 om 13:31
Quote
Beste Jan
Dank voor de reactie
Wat betreft de verwarming van mijn caravan ,de vloer heeft bij elkaar 400 watt aan elementen (matten in de kunstof vloer ca. 2mm onder het oppervlak)
en in de wand achter het zitgedeelte zit ook nog 400 watt aan elementen
Beiden worden door een aparte trafo gevoed.
Ik ben trotse bezitter van een op maat gebouwde Biod caravan( geheel van kunststof zelfs zonder stalen chassis) door Huub van Elswijk van Biod caravans .
Omdat ik niet op wintersport ga, maar wel eens in voor-of najaar kampeer heb ik op advies van van Elswijk gekozen voor vloer/wand verwarming zonder extra gaskachel,want tot buitentemperaturen tot net onder 0 moest het volgens  van Elswijk behagelijk te verwarmen zijn met dat systeem.
Vorige maand was ik een weekje in de buurt van Vaals met de caravan ,maar de verwarming kreeg het van s'nachts -3 naar s'morgens hooguit + 5 pittig fris dus !! Gelukkig heb ik ook nog altijd een elektrisch ceramisch blaaskacheltje bij me dus dat s'morgen gauw aan. Die de voer/wand vewarming werkt dus  nauwelijks.
Ik heb een afspraak met van Elswijk voor verbouwing naar matten met 230AC voeding.De vloer is  al eens open geslepen om e.e.a. te verbeteren ,maar dat heeft niet geholpen ( ik heb de caravan nu 2 jaar) .Ik hoop dat dit de oplossing is .In ieder geval lage Amperages om de boel te voeden met 230 AC, want in de koude periodes sta ik toch aan de stroompaal met de caravan . Zomers probeer ik het te redden met zonne energie.
Ik heb ca 1500Euri geiinvesteerd in zonnepanelen en randapparatuur om zomers 5 euro per dag aan stroomkosten uitsparen op de campings ha ha ,maar het is leuk
om onafhankelijkte kunnen zijn.Ook daarvoor heb ik met mijn HBS kennis een berekening gemaakt( Zweers en Vianen natuurkunde voor HBS-B)
MVG
Willem Dik
Jan van de Velde
25 maart 2016 om 15:18
Quote
dag Willem,

2x400 W met 12 V, of 2x400 W met 230 V, het is en blijft 2x400 W. 
Als ik je goed begrijp kreeg je daarmee een evenwichtssituatie met 8°C hogere temperatuur dan buiten. 
Op een caravan met naar ik aanneem dan toch een totaal van minstens 50 m² wand-, vloer- en dakoppervlak betekent dat een warmtestroom naar buiten van 800/50 = 16W/m² 
op een temperatuurverschil van 8°C (8 K)geeft dat een warmtedoorgangscoëfficiënt van gemiddeld 2 W/m²·K 
Dat zijn heel normale cijfers, komt overeen met een pannendak met een dubbel houten beschot. Mogen we van een caravan (met naar ik aanneem toch ook glas, kieren etc) eigenlijk wel beter verwachten? 

het lijkt er dus sterk op dat de verwarming onderbemeten is voor de omstandigheden waarin je wenst te kamperen. Die vloer gaan openslijpen lijkt zo bezien op voorhand zinloos. Toch zeker als we bezien dat je warmtebron met draden op een temperatuur van tientallen graden boven nul kort op de buitenwand gemonteerd is, zodat in de buurt van die draad een veel groter temperatuurverschil heerst en er dus al aardig wat warmte direct naar buiten zal stromen. Zelfs in een huis is een vloerverwarming zonder een goede vloerisolatie een qua energie kostbare zaak. 

groet, Jan


Wiilem
27 maart 2016 om 23:07
Quote
Hallo Jan
Wederom bedankt voor je reactie.
Wat bereft het warmteverlies naar buiten,dat zou mee moeten vallen .
De Biod is een caravan volledig gebouwd uit polyester en met een vloer van enkele cm honingraad kunststof constructie,met een harde toplaag en alles als een geheel aan elkaar gelamineerd ,zoals een ei.De stijfheid ontleen hij dan ook niet aan het in de hoeken geplaatste meubilair,zoals dat bij de meeste caravans het geval is, maar de constructie is stijf van zich zelf.Binnen zit voor  de wanden een dikke isolatie mat en dan de wand afwerking. De wandverwarming zit direct achter de binnenwand afwerking.BIOD gaat erdan ook prat op een van de best geisoleerde caravans te bouwen.Mijn zus heeft een ander merk caravan ook uitgerust met vloerverwarming en daar werkt het naar behoren.
Bij mij ontstaan in de vloer en in de wand ,een stuk of wat plekken op reglmatige afstand, die iets warmer aanvoelen,maar niet gelijkmatig zoals je van zo'n mat zou verwachten.Er gebeurt dus wel iets,maar te weinig
Eigenwijs als ik ben ,denk ik toch dat het beter moet kunnen en dat er met de 12V en daardoor hoge Amperage ,teveel verlies is in de bedrading ,ook gezien die plekjes ,die een beetje warm worden bij inschakeling.Ik verwacht ook niet dat je met 800 watt de boel van -2 naar +20 kan krijgen,maar de temperatuur s'morgens in de caravan was meer van onze eigen warmte( en de hond) dan van de wand/vloerverwarming,dus volgens mij draagt die helemaal niets bij.
Ik vroeg mij alleen af of mijn beredenering ( elektrisch gezien)een beetje in de richting was,vandaar mijn vraag op dit forum en ik vind het leuk om van gedachten te wisselen met een techneut 
De BIOD bouwer heeft toegezegd ,onder garantie het syseem te verbeteren
Daar vertrouw ik dan maar een beetje op.

Groet,
Willem

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: