Btn mobile menu gray

Sterren

Onyx stelde deze vraag op 26 september 2016 om 17:57.

Quote

 Hoe maken sterren licht.Hoe groot is de melkweg

Reacties:

Jan
26 september 2016 om 18:31
Quote
dag Onyx,

binnen in een ster vinden kernfusieprocessen plaats waarbij héééééél veel energie per seconde vrijkomt.
Daardoor wordt de buitenkant van een ster ook héél heet, voor een zeer gemiddeld sterretje als onze zon toch al ongeveer 5500 °C .

Een voorwerp dat warm wordt straalt een deel van de energie die zijn moleculen hebben uit in de vorm van straling. Jouw eigen lichaam doet dat ook, maar dat is een vrij zwakke (infrarood)straling die met het blote ook niet zichtbaar is. 

ijzer kun je al opstoken totdat het zo heet wordt dat het ook zichtbaar licht uitzendt, vooral nog rood en oranjedaarmee zit je boven de 1000 °C.

De gloeidraad van een halogeenlampje komt in de buurt van de 3000 °C en daarmee worden al de andere regenboogkleuren ook uitgestraald en krijg je een wittig licht.

Nog heter, zoals de zon, en je krijgt het licht dat wij wit noemen, en nog een portie ultraviolet (nog meer energie) op de koop toe. 

Dus sterrenlicht is gewoon een kwestie van temperatuur.

De vraag "Hoe groot is de melkweg" lijkt me een ideale voor Google. Zoek het eens op (simpelweg je vraag zó intypen, en meerdere onafhankelijke bronnen checken) en laat ons je conclusie weten, dan checken we die even voor je.
Kom je daar dingen tegen die je niet begrijpt, meld dat dan en we zullen proberen je het nodige uit te leggen.

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: