Btn mobile menu gray

kernreactor

hans stelde deze vraag op 10 oktober 2016 om 12:14.

Quote

Hallo ik zou graag willen weten of in een kerncentrale ook gebruikt gemaakt wordt van een cycletron(is een deeltjes versneller voor als ik het woord verkeerd heb geschreven)
b.v.d   

Reacties:

Jan
10 oktober 2016 om 17:01
Quote
dag hans,

Wat je denk ik bedoelt is een cyclotron, en dat is inderdaad een deeltjesversneller. 

En nee, die gebruiken we niet in een kerncentrale. Integendeel.

Het probleem in een kerncentrale is niet dat de deeltjes daarin te traag zijn, maar juist dat ze te snel zijn. En dan heb ik het over de losse neutronen die vrijkomen bij een kernsplitsing van 235U en die bij een botsing met een volgend uraniumatoom dat óók weer moeten laten splitsen zodat er een kettingreactie op gang blijft. Door hun te grote snelheid veroorzaken ze juist veel te weinig volgende kernsplitsingen.

We moeten er dus voor zorgen dat er voldoende neutronen voldoende vertraagd worden zodat ze elke seconde voldoende uraniumatomen kunnen laten splitsen. En daarvoor gebruiken we dan zg moderatoren, stoffen met kleine atoommassa's, waardoor de te snelle neutronen door herhaalde botsingen snelheid verliezen.

Een teveel aan neutronen vangen we dan weg met regelstaven (die die rondvliegende neutronen absorberen) want anders zou de kernreactie uit de hand lopen, de reactor veel te heet worden en uiteindelijk smelten. Door fouten in het proces (regelstaven die vast bleven zitten en daardoor niet genoeg neutronen absorbeerden) is zoiets gebeurt in Tsjernobyl, intussen weer al 30 jaar geleden.

Cyclotrons worden vooral gebruikt om bepaalde stoffen te bombarderen met snelle deeltjes zodat er nieuwe isotopen ontstaan, voor bijvoorbeeld medisch gebruik (bestraling, tracers) .

duidelijk zo?

groet, Jan


Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: