Btn mobile menu gray

absorptie koeling

Hans stelde deze vraag op 11 november 2016 om 17:47.

Quote

Zou het mogeijk zijn om in de tropen met behulp van zonnewarmte (die door een reflecterende kookplaat extra warm gemaakt kan worden gemaakt, zie  http://solarkoken.blogspot.nl/ ) elders door absorptekoeling een metalen plaat kan worden gekoeld? Zoiets als met Peltier diodes maar dan zonder electriciteit. Wat zou de meest eenvoudige opstelling van deze koelings kunnen zijn? wat is dan minimaal nodig? Of kan het niet? (Dus volgens het principe van de absorptie ijskast). Zou een metalen plaat (aluminium of koper) dan zodanig kunnen afkoelen dat er condenswater wordt gevormd?

Reacties:

Jan van de Velde
11 november 2016 om 19:23
Quote
Dag Hans,

ik ben de richting in je vraag een beetje kwijt. Zonnestralen gaan hoe dan ook niet rechtstreeks een plaat koelen. 

Elk koelproces is een warmtepompproces. Aan de warmtepomp, van welk type ook, moet energie toegevoerd worden. Voor een absorptie-koelproces is warmte nodig om de absorptievloeistof te regenereren. Of je die warmte haalt uit een verbranding, een elektrisch element of uit geconcentreerde zonneschijn, is een kwestie van een keuze op basis van hoofdzakelijk praktische overwegingen. Technisch moet dat zeker mogelijk zijn. Of ik de voedselveiligheid van mijn kippenboutje in de koelkast zou willen laten afhangen van zonneschijn is vers 2? 

Verder is absorptiekoeling ook sterk afhankelijk van een goede afvoer van de warmte uit het absorptiemiddel vóórdat het teruggaat naar de koude kant. Heel vaak wordt dat gedaan d.m.v. verdamping van water (soort koeltoren dus). Juist in betrouwbaar zonnige streken loopt water veelal niet vanzelf uit de kraan. 

groet, Jan
Hans
07 december 2016 om 12:14
Quote
Beste Jan,

Bedankt voor je antwoord. Toch blijven de vragen nog. Voor de toepassing, die ik voor ogen heb, kun je zien op de website www.happywithwater.nl Mocht je eenidee hebben over een mogelijk simpele vorm van de toepasbaarheid mbv absorptiekoeling, neem dan aub contact et mij op. De contactgegevens staan op de website. Ik ben overigens a-technisch. Wel een beetje lastig in deze.

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: