Btn mobile menu gray

Reactievergelijking en hun nieuwe benamingen

Jan stelde deze vraag op 08 december 2016 om 15:07.

Geachte heer van de Velde,

Ik begrijp nog niet goed hoe de nieuwe situaties ontstaan als moleculen in water worden opgelost.

Bijvoorbeeld:

HCL (aq) + H2O (l) geeft CL- (aq) + H3O+ (aq)       (wat blijkbaar ioniseren heet!)

Waar komen dan ineens die - en + ineens vandaan in de nieuwe moleculen? Want in de beginfase (linkerkant) staan deze toch ook nergens te zien!

Hetzelfde bij NaOH(s), dit wordt Na+ (aq) + OH- (aq)
Ook hier mijn vraag waar komen ineens deze - en + vandaan?

Ik hoor graag van u, en is hier ook extra uitleg van naast de mijnscheikunde.nl site waar ik kan oefenen en nalezen of proefjes mee kan doen?

Met vriendelijke groet,

Jan Romeo

Reacties:

Jan van de Velde
08 december 2016 om 16:15
dag Jan,

Wat daar gebeurt is dat de atomen in bijvoorbeeld NaCl gebonden zijn met een zg ionbinding: Laten we voor de eenvoud stellen dat een chlooratoom gelukkiger is met één elektron meer (Cl-) dan hij eigenlijk zou moeten hebben, en een natriumatoomatoom gelukkiger met een elektron minder (Na+) . Dat kan niet zomaar los, want dan zijn hun ladingen niet neutraal meer.

Door met elkaar te reageren kan het chlooratoom binnen de verbinding die zo ontstaat dat elektron van dat natriumatoom "lenen". 

Dat zijn in tegenstelling tot atoombindingen (covalente bindingen) vrij zwakke bindingen. 

In een watermolecuul trekt het zuurstofatoom ook wat harder aan de gemeenschappelijke elektronen dan de waterstofatomen. Zo krijgt dat watermolecuul een kant die een beetje positief is, en een kant die een beetje negatief geladen is, dat molecuul is zogezegd polair.gooi nou dat zout (NaCl) in water, en in plaats van dat ze lading met elkaar "delen" kunnen die geladen ionen ook voor zichzelf min of meer neutraal lijken door zich te omringen met de tegengesteld geladen zijden van watermoleculen:
Daarom is een zout als keukenzout (NaCl) heel goed oplosbaar in water. 


In die oplos-reactievergelijking die je noteerde wordt het zout NaCl dus gesplitst in zijn losse ionen dankzij het polaire oplosmiddel. Benzine is een vloeistof die uit niet-polaire moleculen bestaat: keukenzout oplossen in benzine lukt dus niet.

Overigens, kennelijk ben je bezig met de eerste beginselen van scheikunde. De mechanismen die ik hierboven (met wat onvolkomenheden om eht een beetje begrijpelijk te houden) hoef je dan ook nog niet te kennen of zelfs te begrijpen.

Onthoud dat er stoffen (vooral zouten) zijn die zelf al bestaan uit ionen, en dt veel van die stoffen meer of minder makkelijk oplossen in water, waarbij ze dus splitsen in hun losse ionen.  Welke ladingen daarbij horen leer je vooralsnog stomweg uit je hoofd. dit lijstje, geleend van 
http://www.naskpastoor.nl/index.php/ionen
geeft een vrij volledig overzicht van de ionen die handig zijn te kennen op de middelbare school


Kijk vooral ook eens in die naskpastoorlink voor meer uitleg. 

Groet, Jan

Dit topic is gesloten voor verdere reacties.