Btn mobile menu gray

proefje zwart gat, wat legt dit uit ?

marlies stelde deze vraag op 02 januari 2017 om 13:58.

Quote

 Wat zijn de gevolgen van het proefje van het zwart gat, dit is niet steeds duidelijk ?? Ik wil dit gebruiken voor mijn spreekbeurt over het zwarte gat...maar beetje meer uitleg zou welkom zijn??

Dank marlies taghon

Reacties:

Jan van de Velde
02 januari 2017 om 14:31
Quote
dag Marlies,

je bedoelt ongetwijfeld dit proefje:
http://www.sciencespace.nl/heelal/artikelen/2130/een-zwart-gat-namaken

Dat proefje legt niet zozeer wat uit, maar het geeft een idee van hoe je de effecten van zwaartekracht in de ruimte zou kunnen voorstellen, het visualiseert de effecten van de vervorming van de ruimtetijd door een massa. In 3D zou je dat dan ongeveer zó kunnen zien:Maar dat wordt een beetje ingewikkeld voor een proefje, en dus pakken we daar een plat vlak uit, en dat is dan ons elastische laken. Een object met meer massa maakt een diepere "put" in onze "ruimtetijd". Er is dan ook meer snelheid nodig om terug uit die "put" te raken als je er eenmaal in duikt, en er is meer snelheid nodig om, eenmaal in zo'n put, dichterbij een massaal object rond te BLIJVEN draaien. 

De aarde zit in de "put" van de zon ook dichterbij de zon en dus in een "steiler" deel van de put dan bijvoorbeeld Jupiter. Dus moet de aarde veel sneller rond de zon draaien dan Jupiter om niet op de zon neer te storten. 

Hier zie je zo'n zelfde proefje, maar dan in het groot:

https://www.youtube.com/watch?v=MTY1Kje0yLg

Je ziet daar alles vrij snel "neerstorten", maar dat is omdat er nogal wat wrijving is natuurlijk, waardoor de snelheid van zo'n knikker snel minder wordt. In de echter ruimte is er nauwelijks wrijving, de aarde komt dan ook niet meetbaar dichterbij de zon hierdoor. 

Als toegift nog een animatie van hoe onze Aarde door die ruimtetijd beweegt, daarbij de maan in dat putje met zich "meetrekkend":Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: