Btn mobile menu gray

Magnetisch veld door een elektromagneet

Denise stelde deze vraag op 21 maart 2017 om 23:14.

Quote

Betreft het proefje 'Bouw je eigen elektromagneet'.

'Volgens de kurketrekkerregel creëert de draad waar de stroom doorheen loopt een magneetveld dat er omheen draait.' Maar waarom creëert die draad dat magneetveld. Hoe wordt stroom omgezet in een magnetisch veld?

Bedankt!

Reacties:

Jan van de Velde
22 maart 2017 om 09:02
Quote

Denise plaatste:

 Maar waarom ....?
Hoe wordt .....?

dag Denise,

Het spijt ons, maar "waarom"vragen is niks voor natuurkundigen. We weten ook niet waarom licht terugkaatst van een spiegel, waarom er een zwaartekracht bestaat tussen jou en de aarde, enz enz. 

We nemen verschijnselen waar, proberen daar verklaringen voor te vinden zó dat we die verklaringen kunnen gebruiken om voorspellingen te doen over hoe iets zich zal gedragen, zodat we bijvoorbeeld kunnen uitrekenen hoe snel iets naar beneden zal vallen.

Maar die verklaringen houden op bij wát er zal gebeuren. Jij hebt je dat bij licht en zwaartekracht waarschijnlijk nog niet afgevraagd omdat licht, en zwaartekracht, dingen zijn die je in je dagelijkse leven van jongsaf meemaakt en "dus" logisch vindt, maar denk er maar eens over na: als je met elektromagnetisme bezig bent heb je vast al eens aan spiegels gerekend en getekend, maar ook daar is die "waarom"-vraag nooit beantwoord. 

sorry, er IS geen antwoord. Maar dat maakt natuurkunde best spannend. 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: