Btn mobile menu gray

schrikdraad

De stelde deze vraag op 24 maart 2017 om 12:27.

Quote

 Hoe kan ik te weten komen of er spanning staat op een elektrische afrastering van mijn weide zonder een elektrische schok te krijgen?

Met dank bij voorbaat!


Reacties:

Jan
24 maart 2017 om 15:20
Quote
dag De Corte Paul,

Ik neem aan dat je bedoelt een weide-afrastering met schrikdraad. Die geven maar elke seconde een prikje van enkele milliseconden, en dat hoor je dan ook aan het regelmatige tikken van het apparaat. . Meestal wel 10-15 000 volt, maar tevens met een stroombegrenzer (d.w.z. zodra er een stroom gaat lopen valt de spanning in elkaar door een hoge interne weerstand).

 Ik heb nooit nagedacht over hoe je met zekerheid zou kunnen vaststellen of er een kort spanningspiekje optreedt. een paar milliseconden is vaak te weinig om meetapparatuur, of een gloeilampje, te laten reageren. Ik zou denken, pak twee schroevendraaiers met plastic handvaten  en dan rond de stalen schroefstelen verbinden met een koperdraad. De ene schroevendraaier steek je in de grond, de andere houd je vlak bij de schrikdraad (millimeter of minder, net niet ertegen). Als er elke seconde een vonkje overspringt weet je genoeg.

Vermoed je defecten? Want als er wel continu spanning op de draad zou staan (maar een veel lagere) dan ga je dat met die schroevendraaiers waarschijnlijk niet detecteren.

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: