Btn mobile menu gray

elektriciteit opslaan

Jac stelde deze vraag op 27 april 2017 om 09:53.

Quote

Ik heb zonnepanelen laten plaatsen en ik lever dus electriciteit aan het netwerk. Als er in het algemeen meer sroom wordt opgewekt als er verbruikt wordt, is er dan ergens een opslag van stroom?  

Reacties:

Jan van de Velde
27 april 2017 om 11:07
Quote
dag Jac,

(bijna) niet. 

Eventjes zuiver gesproken, "stroom" kun je niet opslaan: Als jij een emmertje water uit een rivier schept blijft het water in dat emmertje ook niet stromen. Maar energie kun je wel opslaan, dwz tijdelijk in een andere vorm brengen. 

Voor het lichtnet is het nodig dat de geproduceerde elektrische energie zo precies mogelijk overeenkomt met het verbruik.
Als de productie ietsje zakt onder het gewenste verbruik dan daalt de netspanning, en andersom, als we 's avonds met zijn allen ineens om 11 uur allemaal de lichten zouden uitdoen dan zou de spanning op het net eventjes fors stijgen totdat ze de productie weer bijgeregeld hebben. Maar dat mag niet teveel variëren natuurlijk, want dan sneuvelt er overal allerlei elektrische apparatuur. In de praktijk betekent 230 V dan ook dat er tussen de 225 en 235 V op je stopcontacten kan staan, afhankelijk van het tijdstip van de dag.  

En dat betekent dat er letterlijk de hele dag mensen in elektriciteitscentrales generatoren bijschakelen en afschakelen, in opdracht van een centrale instantie. 

Het grote patroon is natuurlijk wel voorspelbaar. Hieronder grafieken van het afgenomen vermogen op twee dagen in november 2014 in België:
de 28e was een vrijdag (werkdag), de 29e een zaterdag. 

De zg base-load (in Belgie dus om en nabij 7000 megawatt, zie grafiek) komt dan vaak van kolen- en kerncentrales, die kun je niet zomaar aan-of uitzetten, de dagelijkse pieken worden dan opgevangen door flexibele producenten, veelal gascentrales. 
Volgens de wetten van vraag en aanbod die ook op de elektriciteitsmarkt gelden zal een producent rond 4-5 uur 's ochtends veel minder krijgen voor een kWh dan rond 7-8 uur op een werkdag.

Natuurlijk gooien wind-en zonne-energie behoorlijk wat roet in dit eten. Je kunt er niet op rekenen, het waait immers niet altijd, en de zon kan het ook wel eens laten afweten. Je zult dus traditioneel vermogen moeten hebben om tóch altijd te kunnen leveren: er moeten dus altijd gewone centrales op stand-by staan, en dat kost ook geld.  Andersom worden bijvoorbeeld eigenaren van windparken ook wel eens betaald om hun windmolens stil te zetten. Klinkt krom, maar de stabiliteit van het lichtnet is heel belangrijk. 

Opslaan van teveel geproduceerde energie, want daar ging je vraag over, is maar beperkt mogelijk, en ook prijzig.

Je zou aan grote batterijen kunnen denken. Maar als je dan een typische auto-accu (bijv 60 Ah) neemt dan kun je daarin maar ongeveer 0,7 kilowattuur energie opslaan. Om de dagelijkse cyclus af te vlakken  praten we echter over opslag van vele duizenden MEGAwatturen tijdens stille uren voor gebruik tijdens drukke uren voor een landje als België. Vele miljoenen accu's, dat is een dure grap, vooral als je rekent dat je afhankelijk van het type en leeftijd van een accu 10-50 % meer energie aan laden kwijt bent dan je eruit kunt halen. 

Wat beperkt gebeurt is opslag in stuwmeren: Dat zijn heel flexibele producenten. In België hebben ze speciaal een stuwmeer daarvoor gebouwd bovenop een grote heuvel:
http://corporate.engie-electrabel.be/nl/lokaal-producent/waterkracht/
Met overschotstroom pompen ze het meer vol, en tijdens pieken zijn ze binnen de minuut aan het leveren: een waterkrachtcentrale starten is bij wijze van spreken een kwestie van de kraan opendraaien. 

Wat ook nog gebeurt is het aan elkaar koppelen van landen: zo liggen er grote kabels tussen bijvoorbeeld Nederland en Noorwegen : https://nl.wikipedia.org/wiki/NorNed-kabel 
en tussen Nederland en Groot-Brittannië: https://nl.wikipedia.org/wiki/BritNed-kabel

Maar al met al praten we over losse procenten van de totale productiecapaciteit. Naarmate er meer wind- en zonne-energie komt wordt dat probleem van productie-op-het-verkeerde-moment alleen maar groter.

Als je eraan denkt voor je eigen huis een soort buffer aan te schaffen, dan moet je een diepe portemonnee hebben: bijvoorbeeld Tesla, bekend van de elektrische auto's, zet zoiets in de markt. Omgerekend rond de 500 euro per kilowattuur opslagcapaciteit :(

Een link met uitgebreidere informatie over het lichtnet vind je hier:
http://www.hoogspanningsnet.com/weten/stroomcursus/
en dan vooral in dit opzicht de hoofdstukken 5 en 6. 

groet, Jan

Jac
28 april 2017 om 20:08
Quote
Hallo Jan,

bedankt voor de uitgebreide uitleg en het is ook voor een leek goed te begrijpen. 

Groeten, Jac


Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: