Btn mobile menu gray

lading van atoom

sam stelde deze vraag op 02 oktober 2017 om 19:18.

Quote

 hallo,

wat is het verschil tussen de lading van een atoom en het aantal elektronen?

gr,

sam

Reacties:

Jan van de Velde
03 oktober 2017 om 08:24
Quote
dag Sam,

Ik snap je vraag niet, net alsof je zoiets vraagt als het verschil tussen het gewicht van een dier en zijn aantal poten, maar laat ik eens proberen: 

Een atoom heeft in principe evenveel positief geladen deeltjes -protonen- in de kern als negatief geladen deeltjes -elektronen- in een wolk rond die kern.

Een eenvoudig model van een koolstofatoom zou je je dan zó voor kunnen stellen:
Het atoom als geheel is dan ongeladen ( zes plusladingen worden gecompenseerd door zes minladingen) en ook kleinere of grotere atomen hebben zo evenveel elektronen als protonen.

Het kan gebeuren dat een atoom voor eventjes of wat langer een elektron kwijtraakt, of er eentje bij krijgt. Zo'n atoom noemen we dan een ion. Zo'n ion is dan dus wél geladen, maar we zien dat atomen dat niet zo "fijn" vinden: een ion met een elektron te weinig zal zo snel mogelijk proberen een elektron erbij te krijgen, door er eentje te "stelen" van de buren, of door te  reageren met een ion dat een elektron te veel heeft, "delen" dus.

Staat hierboven een antwoord op wat jij bedoelde met jouw vraag??

groet, Jan
sam
03 oktober 2017 om 15:41
Quote
hallo Jan,

Ja, dat was eigenlijk mijn vraag :)

Dus normaal gesproken is een atoom geheel ongeladen (evenveel protonen als elektronen) en zodra het geladen is, bijv : Cl en Mg+2 is het een zout?

gr, sam
Jan van de Velde
03 oktober 2017 om 17:52
Quote
dag Sam,

sam plaatste:

Dus normaal gesproken is een atoom geheel ongeladen (evenveel protonen als elektronen) 

yep

sam plaatste:

 zodra het geladen is, bijv : Cl en Mg+2 is het een zout?

Je bedoelt het misschien weer goed, maar zodra ze geladen zijn noemen we het ionen ipv atomen, en die zouden hun nettolading graag tot 0 terugbrengen. 
Heb je een mengsel van de ionen uit jouw voorbeeld, dan zouden die samen een zout kunnen vormen, waardoor ze samen toch weer neutraal worden. 

één Mg2+-ion en twee Cl--ionen , het ene heeft twee elektronen tekort, de andere twee hebben er samen twee over, we delen, vormen samen eht zout MgCl2, everybody happy :) 

Maar zeg dus niet dat Mg2+ een zout is.
(let ook even op de notatie,  je hoort te noteren Mg2+, niet Mg+2)

groet, Jan
sam
03 oktober 2017 om 19:06
Quote
Oke, hartstikke bedankt!!

sam
sam
03 oktober 2017 om 19:56
Quote
ik heb nog een vraag over het ontleden van moleculen. Ik weet dat de stoffen: H-O-N-F-Br-Cl-I niet ontleedbaar zijn. Geldt dat ook voor alle elementen zoals Fe, Al, Au enz?

sam
Jan van de Velde
03 oktober 2017 om 23:38
Quote
dag Sam,

Een molecuul is een combinatie van atomen.

Defintie van ontleden:  dat je één stof neemt, en daarvan de moleculen met geweld (hitte, elektriciteit) uit elkaar laat spatten tot minstens twee nieuwe soorten moleculen, anders gezegd, minstens twee nieuwe combinaties van de atomen in de oorspronkelijke stof.

Elementen, de naam zegt het al ("elementair", de basis betreffend), zijn de bouwstenen van moleculen, de eenvoudigst denkbare stoffen, bestaande uit één atoomsoort, en kun je dus zelf nooit tot nóg eenvoudiger stoffen terugbrengen.

sam plaatste:

..//.. de stoffen: H-O-N-F-Br-Cl-I 
dat zijn geen stoffen. Dat zijn elementen die in de natuur alleen voorkomen in tweetallen, H2, O2, enz. (en dat zijn wél stoffen) Die moleculen kun je wel openbreken, maar een andere combinatie van atomen (= andere moleculen) zal daarna niet ontstaan, omdat er maar één soort atomen in zit, die daarna maar weer één stof kunnen vormen, te weten de oorspronkelijke. Je kunt mengsels van verschillende moleculen wel met elkaar laten reageren (2H2 + O2 --> 2H2O ) . Maar dat is geen ontleden (zie de definitie bovenaan) omdat je dan niet met één stof begint. 

Dus nee, elementaire stoffen kun je niet ontleden. Om heel ver te gaan, je zou een atoom (element) nog wel verder uit elkaar kunnen peuteren tot losse protonen, neutronen en elektronen, (en die weer in quarks etc) maar ja, dan zijn we niet meer met stoffen of scheikunde bezig, maar met deeltjesfysica. Dat is een heel andere tak van sport....

Groet, Jan
bob
14 september 2019 om 15:05
Quote
Wat gebeurt er met een geladen (positief of negatief) ion? Trekt het een electron (als het positief geladen is) aan, of trekt het een proton aan (als het negatief geladen is), splitst het zich.. Wat gebeurt er?
Jan van de Velde
14 september 2019 om 18:39
Quote
dag Bob,

Een ion zal zich niet splitsen. Dat levert ook niks op, want aantallen protonen of elektronen veranderen daarbij niet, zodat het ladingsverschil blijft, in een of meer van de dochterkernen. Splitsen zou dus niks oplossen.

bob plaatste:

 Trekt het een electron (als het positief geladen is) aan, 
ja, op een of andere manier wel, zie wat ik hierboven al beschreef:

Jan van de Velde plaatste:

een ion met een elektron te weinig zal zo snel mogelijk proberen een elektron erbij te krijgen, door er eentje te "stelen" van de buren, of door te  reageren met een ion dat een elektron te veel heeft, "delen" dus.

 

zodra ze geladen zijn noemen we het ionen ipv atomen, en die zouden hun nettolading graag tot 0 terugbrengen. 
Heb je een mengsel van de ionen uit jouw voorbeeld, dan zouden die samen een zout kunnen vormen, waardoor ze samen toch weer neutraal worden. 

één Mg2+-ion en twee Cl--ionen , het ene heeft twee elektronen tekort, de andere twee hebben er samen twee over, we delen, vormen samen het zout MgCl2, everybody happy :) 

maarreh:

bob plaatste:

of trekt het een proton aan (als het negatief geladen is)
dat in elk geval niet: deeltjes erbij krijgen in de kern (of eruit) zijn heftige processen, waarbij héél veel energie komt kijken: dat soort dingen gebeurt bijvoorbeeld wel in kernreactoren, maar niet vanwege een elektronnetje teveel of te weinig. Als het negatief geladen is zal het een weg zoeken om dat teveel aan elektronen op een of andere manier kwijt te raken, op manieren zoals ik hierboven al beschreef. 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: