Btn mobile menu gray

vallende sterren

aboerisikimini stelde deze vraag op 17 oktober 2017 om 14:02.

Quote

 hoeveel vallende sterren vallen er per jaar?

Reacties:

Jan van de Velde
17 oktober 2017 om 17:28
Quote
dag aboerisikimini,

even voor de goede orde: sterren vallen niet. Wat op het dorpsplein "vallende sterren" heten zijn meteoren, oftewel brokken of brokjes  (in grootte variërend van stofdeeltjes tot puinbrokken van tientallen tonnen) van bijv kometen. 

Zodra die in de dampkring van de aarde terechtkomen worden ze door luchtwrijving zó heet dat ze letterlijk gaan gloeien, en meestal geheel verbranden voordat ze aan het aardoppervlak geraken.

Brokjes van een gram of 10 laten al een zichtbaar lichtspoor achter. . Ik vind een verwijzing naar “The flux of meteorites to the Earth over the last 50,000 years” [Monthly Notes Royal Astronomical Society 283, 551-565 (1996), P.A. Bland, et al.]. Met wat die stellen een beetje rekenend vind ik zo ongeveer 20 000 tot 80 000 zichtbare "vallende sterren" per jaar op Aarde. Dus gemiddeld toch ongeveer een stuk of 5 per uur. 

Die ga jij niet allemaal zien natuurlijk als je even op je rug gaat liggen. Lichtvervuiling (weerspiegeling van kunstlicht tegen stof en waterdruppeltjes in de atmosfeer) is al een grote boosdoener, want die lichtspoortjes zijn vaak maar vrij zwak en heel kort zichtbaar. Maar ook het feit dat jij maar een heel klein deel van de hemel tegelijk kan zien betekent dat je er al veel mist. .

Soms gaat de aarde door het spoor in de ruimte waar vroeger ooit een komeet langskwam en dan is het eventjes behoorlijk druk met meteoren, soms honderden per uur, zoals tijdens de Perseïden (midden augustus). Tijdens zo'n meteorenzwerm heb je wel een goede kans vallende sterren te zien. 

Vrijdag 17 november aanstaande zit de Leonidenzwerm op zijn maximum. Warm aankleden, hopen op een heldere hemel, donker plekje opzoeken (ver weg van steden en industriegebieden) en genieten maar. (oh ja, en je wensenlijstje niet vergeten natuurlijk) .

weet je genoeg?

groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: