Btn mobile menu gray

rook

flopke stelde deze vraag op 03 november 2017 om 14:22.

Quote

Ik woon in een bovenwoning. Als de onderbuurman op zijn terras,vlak voor zijn open slaande deuren zit te roken, stroomt de rook ons slaapkamerraam binnen, twee verdiepingen erboven. De rook stijgt dus langs de gevel omhoog en komt het raam binnen. Aangezien de sociale oplossingen niet werken, ben ik op zoek naar een technisch alternatief. Is het mogelijk de rook naar boven te leiden, zonder dat het ons raam binnenkomt. Bijvoorbeeld door een plastic lap op te hangen aan een waslijn en van onder dicht te maken?

Reacties:

flopke
03 november 2017 om 14:24
Quote
o, en de plastic lap hangt dan op het balkon van de slaapkamer
Jan
03 november 2017 om 18:10
Quote
Dag Flopke,

Ik ben bang dat dat verloren moeite gaat zijn: behalve bij perfecte windstilte gaat rook niet in een mooi kolommetje recht naar boven, maar verspreidt zich in alle richtingen, door diffusie, en door veelal turbulente bewegingen van de lucht. Ik rook zelf, dus ik weet dat als ik in huis een sigaret opsteek dat op zeer korte tijd dat in elke hoek van de kamer te ruiken is. 

Typisch in dit seizoen, als er in een buurt maar één bewoner zijn gezellige houtkachel of open haard laat branden zit de halve buurt in de rooklucht, niet alleen een paar huizen in rechte lijn benedenwinds van de schoorsteen.

Een soort van zonnescherm ophangen, maar dan schuin naar boven, om de rook om te leiden zal dus niet helpen: de rooklucht hangt tegen heel de gevel, en als jij lucht van boven je scherm je slaapkamer in trekt trek je dus toch ook die rooklucht mee naar binnen. 

drie oplossingen: onderbuurman gaat zitten roken onder een soort afzuigkap die via een pijp de lucht naar boven het dak brengt, of jij zuigt lucht van de tegenoverliggende gevel met een ventilator naar je slaapkamer, die dan door een kier in je slaapkamerraam naar buiten geblazen wordt. Of verhuizen als je er te vaak last van hebt. 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: