Btn mobile menu gray

geluidsgolven meten (met oscilloscoop)

Julie stelde deze vraag op 07 juni 2018 om 14:49.

Quote

Hallo,

Voor mijn praktische opdracht van natuurkunde ga ik geluidsmetingen aan een zelfgebouwde gitaar doen. Nu weet ik dat je met een oscilloscoop geluidsgolven zichtbaar op een scherm kunt maken en daarmee de trillingstijd, periode, amplitude, frequentie, etc. kan meten. Op internet kan ik niet een duidelijke uitleg vinden over hoe een oscilloscoop precies werkt.

Kan iemand mij uitleggen hoe ik de toon die ontstaat als ik een gitaarsnaar aansla, zichtbaar kan maken op het scherm van de oscilloscoop en hoe dat precies werkt?

Alvast ontzettend bedankt!

Reacties:

Jan van de Velde
07 juni 2018 om 17:17
Quote
Dag Julie,

Daar ga je toch echt je TOA bij te hulp moeten roepen. Ik haal hem elk jaar een paar keer uit de kast, en sta elk jaar weer een half uur te prutsen voordat ik het ding naar wens werkend heb.

In de technische wereld valt de oscilloscoop in de categorie vrouwtjes-apparaten: honderd knopjes en die moeten allemaal precies goed staan wil het werken.... i.t.t. mannetjes-apparaten: één knop, nl aan/uit  ;) 

een uitlegfilmpje over hoe je informatie haalt van een oscilloscoopscherm (als die eenmaal goed ingesteld staat voor het geluid dat je waarneemt) vind je in het filmpje in de dropbox:

https://www.dropbox.com/s/f9akq959cjjuw8t/5-1%20Wat%20is---%20toongenerator%20en%20oscilloscoop.mp4?dl=0

download die, want eerdaags gooi ik die weer uit mijn dropbox voor die overloopt. 
Het is weliswaar vmbo-niveau, maar allicht heb je er iets aan. 

Overigens is jouw vraag behoorlijk boven het onderbouw-scienceniveau van deze vraagbaak. Stel je verdere vragen liever op de vraagbaak van natuurkunde.nl

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: