Btn mobile menu gray

atmosfeer

Bart stelde deze vraag op 25 juni 2018 om 10:03.

Quote

 Hoe kan de atmosfeer overgaan in het vacuüm van space zonder dat ze worden gescheiden door een stevige afscheiding ? 

Reacties:

Jan
25 juni 2018 om 14:03
Quote
dag Bart,

Luchtmoleculen zijn ook maar "voorwerpen" , en die worden aangetrokken door de aardse zwaartekracht. Dus zoals ook een baksteen op de grond blijft liggen zullen die luchtmoleculen ook zo dicht mogelijk bij het aardoppervlak getrokken worden. 

Bij normale temperaturen hebben die luchtmoleculen wel enorme snelheden tot zowat 4000 km/h met een gemiddelde van ongeveer 2000 km/h. Dat is een dolgeworden driedimensioneel biljart waarbij ze elkaar door botsingen steeds zwiepers geven, alle kanten op (en dus ook naar boven). Daardoor liggen ze niet netjes zoals (het meeste) water klotsend op het aardoppervlak.

Maar heel hoog in de atmosfeer kan het dus ook wel eens gebeuren dat er eentje een grote zwieper naar buiten krijgt en wegvliegt. Echter, net als een bal die je omhoogschiet valt dat meestal op den duur met een boogje terug. Alleen hele lichte moleculen (waterstofgas, helium) kunnen zulke grote snelheden bereiken dat ze definitief wegvliegen. Daarvoor moeten ze dan snelheden de goeie kant op krijgen van zo'n 40 000 km/h, de zg ontsnappingssnelheid. Met hele lichte moleculen kan dat best gebeuren, bijvoorbeeld ook door botsingen met deeltjes uit de "zonnewind". Die gassen vinden we dan ook maar heel weinig in onze atmosfeer. 

Kijken we dan naar bijvoorbeeld Mars, een heel wat kleinere planeet. Die heeft een heel wat kleinere zwaartekracht, en dus een vele lagere ontsnappingssnelheid. De kans dat daar gasmoleculen ontsnappen is dus vele malen groter. Bovendien heeft Mars ook (waarschijnlijk al een paar miljard jaar) geen magneetveld meer dat als een soort schild tegen die zonnewind werkt. Onze Aarde wel:


https://astrobob.areavoices.com/2017/03/26/a-mighty-solar-wind-may-kindle-auroras-next-3-nights/

Dankzij dat magneetveld gaan de meeste van de deeltjes die de zon alle kanten op wegschiet dus ruim langs onze atmosfeer heen. 

En zo is Mars in de loop van de miljarden jaren zijn atmosfeer grotendeels kwijtgeraakt. Die heeft alleen nog een heel ijle, dunne atmosfeer van hoofdzakelijk zwaardere moleculen zoals CO2.

Maar de Aarde kan dus makkelijk, zonder noodzaak van een ballonvel :) of zo, die atmosfeer bij zich houden.

duidelijk zo?

Groet, Jan
Bart
28 juni 2018 om 07:08
Quote
Bedankt voor uw uitleg! Groetjes Bart 
Jan van de Velde
28 juni 2018 om 08:58
Quote
Graag gedaan :)

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: