Btn mobile menu gray

Vervanging van stoom door electra voor aandrijving van de generatoren die stroom opwekken.

N.Vogelaar stelde deze vraag op 20 januari 2019 om 22:45.

Quote

 Is het mogelijk om alle stroom van zonnepanelen en wind turbines te bundelen en hiermee de centrale  generatoren mee te bekrachtigen en een buffer op te bouwen om stroom op te slaan bv een heel grote accu om eventuele windstilte op te vangen.
Bv overdag de zonnepanelen en in de nacht de windturbines.
De uitvoering in wissel en of gelijkstroom of  alleen gelijkstroom omdat wisselstroom makkelijker is om te vormen.
Als standby kan eventueel nog stoom gebruikt worden

Reacties:

Jan van de Velde
21 januari 2019 om 00:40
Quote
Dag N.Vogelaar,

Technisch is (bijna) alles mogelijk. Maar stroom van windmolens gaan gebruiken om generatoren aan te drijven om weer elektrische energie te maken , zoals ik lijk te lezen in je bericht, dat is gekkigheid: die stroom kun je dan beter gelijk op het net zetten. Elke keer als je energie omzet komt er minder energie in nuttige vorm weer uit. Een elektromotor die een generator aandrijft levert op zijn best 90% weer af. 


Voornaamste beperkingen voor opslag zijn geld, ruimte  en voorradige grondstoffen, om bijvoorbeeld die accu's te bouwen. Verder moet ook bedacht worden dat transporteren en opslaan en ook weer vrijgeven van energie zèlf energie kosten. Je haalt nooit uit een accu wat je erin stopt, verre van. 

Voorbeeldje zijn die accuutjes die je als noodstroomvoorziening voor een computersysteem kunt kopen: om de 12 V gelijkspanning die daarin is opgeslagen weer om te vormen tot 230 V wisselspanning kan dat rond 1/3 van het vermogen kosten.


N.Vogelaar plaatste:

Als standby kan eventueel nog stoom gebruikt worden

Ook dat kan, maar ook dat is heel beperkt in termen van capaciteit per kubieke meter opslagruimte (en verder is stoom onder hoge druk levensgevaarlijk natuurlijk). Reden dat het niet gebruikt wordt om bijvoorbeeld kernenergiecentrales efficiënter te gebruiken. Die dingen zijn alleen maar geschikt om 24/7 base-load te draaien, de gascentrales moeten de pieken en dalen opvangen. 

Vraag daarbij is ook: hoe zou je die stoom willen maken? En ook daarbij geldt weer: rendement. De beste stoomturbine komt niet veel verder dan 50% van de energie die het kostte om de stoom te maken om te zetten in elektrische energie. Opslaan in de vorm van waterstofgas: idem dito. 

Hèt grote probleem is eigenlijk dat we op energiegebied in de westerse wereld onszelf helemaal sufverwend hebben. We willen het altijd, onbeperkt, en liefst gratis. Energiejunkies. Onze kinderen zullen de rekening wel gaan betalen ben ik bang. De letterlijke rekening van het energiebedrijf zou nog wel eens de minste zorg kunnen zijn. 

groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: