Btn mobile menu gray

vergroting van een loep

Rudy stelde deze vraag op 18 juli 2019 om 21:15.

Quote

 Mijn loep (  www.ro-na.de  )  vermeld  10 x  21  mm . Wanneer ik een afstand van 3,5 mm bekijk
 door  deze  loep , dan zie ik een beeld van 18 mm , dus nog net binnen het glas . Is nu de conclusie
 dat de vergroting is  6 x  en dus nog lang geen  10 x  ?

Reacties:

Jan van de Velde
19 juli 2019 om 00:37
Quote
dag Rudy,

Hoe veel keren vergroot je een voorwerp ziet hangt af van de posities van oog, lens en voorwerp, dus dar zit mogelijk nog wel wat winst? 

Om de vergroting van een loupe te definiëren gebruikt men bij mijn weten steeds de hoekvergroting. Bij benadering betekent dat het gebruik van die loupe maximaal hetzelfde effect heeft als 10 x zo dicht bij je voorwerp gaan kijken. Zie bijvoorbeeld hier:

https://astarmathsandphysics.com/ib-physics-notes/optics-and-light/1407-the-angular-magnification-of-a-magnifying-glass-when-the-image-is-formed-at-infinity.html


Dat maximum is dan overigens slechts een afspraak om een vast punt voor vergelijking va de ene lens met de andere te hebben. Die maximale (schijnbare, want het beeld is virtueel) kijkhoek wordt namelijk bereikt als je voorwerp precies in het brandpunt van je lens staat. En dat is praktisch gezien een probleem, omdat de lichtstralen afkomstig van elk punt van een voorwerp dan evenwijdig uit de lens vallen, en je dus alleen een vage vlek ziet.
Dus de 10 x als zuiver beeld haal je nooit met een lens met een vergroting van 10 x, dat is alleen maar een kwestie van definitie. Maar een vergrootglas met een vergrotingsfactor van 20 zal het hoe dan ook 2 x zo goed doen als eentje van 10. 

Hoe dicht bij de 10 x je komt qua bruikbaar beeld hangt overigens af van de kwaliteit van de lens: die 10 geldt dan wel voor het midden van de lens, maar hoe verder naar de rand, hoe groter veelal allerlei afwijkingen worden zodra je voorwerp dichterbij dat brandpunt komt. Echter, met een fatsoenlijk 10x loupje moet meer dan 6x wel haalbaar zijn.

groet, Jan

 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: